Neuschirurgie
Indien er sprake is van een verminderde neuspassage, als gevolg van neuspoliepen, slijmvlieszwelling of een scheefstand van het neus tussenschot kan men overgaan tot een ingreep om de passage te verbeteren. Na verloop van tijd wordt het effect hiervan duidelijk.
Soort ingrepen
- neus tussenschotcorrectie
- neusschelp verkleining
- verwijdering neuspoliepen
Neus tussenschot correctie
De scheidingswand tussen de linker- en rechterdeel van de neus noemt men het neus tussenschot, ook wel septum genoemd. De doorgankelijkheid van de neus kan beïnvloed worden indien het neustussenschot scheef staat en neusobstructie veroorzaken. Een scheefstand kan ontstaan door spontane scheefgroei, maar ook door een fractuur na bijvoorbeeld een ongeval. Om de ademhaling via de neus te verbeteren kan men door een operatie het tussenschot rechtzetten. De operatie vindt plaats onder algehele narcose.
Neusschelp verkleining
In het linker- en rechterdeel van de neus bevinden zich de neusschelpen, ook wel conchae genoemd. De neusschelpen zijn bekleed met slijmvlies, die de ingeademde lucht verwarmen en bevochtigen. Door zwelling van het slijmvlies of doordat de onderste neusschelp te groot is, kan de ademhaling worden bemoeilijkt. Om de ademhaling via de neus te verbeteren kan men door een operatie de onderste neusschelp verkleinen. De operatie vindt plaats onder algehele narcose.
Verwijdering neuspoliepen
Neuspoliepen zijn goedaardige (maligne) uitstulpingen van het neusslijmvlies. Ze kunnen echter verschillende klachten veroorzaken, zoals neusverstopping, loopneus of zelfs reukverlies. De poliepen kunnen ook ontstekingen veroorzaken van de neusbijholten, zie afbeeldingen hieronder.
- kaakholte (2x)
- voorhoofdsholte (2x)
- zeefbeenholte (2x)
- neustussenschot of wiggebeensholte (1x)
De poliepen kunnen door een operatie worden verwijderd. De operatie kan plaatsvinden onder plaatselijke of algehele narcose.
Bron afbeeldingen: KNO-vereniging.