Dubbel J katheter

Een JJ-katheter (ook wel ‘dubbel J-katheter’ genoemd) is een soepel, dun en hol slangetje met aan weerskanten een halve krul, die op een ‘J’ lijkt; vandaar de naam ‘dubbel J-katheter’. De krul houdt de JJ op zijn plaats.

De Dubbel – J zorgt ervoor dat de afvloed van urine van de nier naar de blaas gewaarborgd is. De buis die van de nier naar de blaas loopt heet de urineleider of ureter.

Voorbereiding

Hou bij de voorbereiding rekening met het volgende:

  • meldt u zich tien minuten voor het afgesproken tijdstip bij de desbetreffende polikliniek;
  • u hoeft thuis geen speciale voorbereidingen te treffen. U mag van tevoren gewoon eten en drinken
  • Soms is het nodig antibiotica (medicijn tegen ontstekingen) te slikken vóór de ingreep. Als de uroloog dit met u heeft afgesproken, neemt u deze medicijnen 2 uur vóór het inbrengen van de katheter in.
  • Als u bloedverdunners gebruikt, kunt u deze blijven innemen, tenzij de uroloog anders met u heeft afgesproken.

Behandeling

De behandeling vindt plaats in een van onze behandelkamers. U neemt met onbloot onderlijf plaats op de behandeltafel, de benen in beensteunen. De verpleegkundige zal de toegang tot de blaas reinigen en verdoven met een gladde gel. Dan worden er steriele doeken over buik en benen gelegd. U kunt, als u dat wilt meekijken, op de monitors.

Via de uitwendige opening van de plasbuis wordt een cystoscoop in de plasbuis (urethra) ingebracht en van daaruit naar de blaas. Vaak kan dit met een flexibele scoop, soms moet gekozen worden voor een star type scoop.

De uroloog zoekt in de blaas naar de plaats waar de urineleider in de blaas uitkomt. Via de scoop wordt eerst een dunne flexibele voerdraad de urineleider in geleid. Over deze voerdraad wordt de dubbel J katheter opgeschoven, zodanig dat het ene uiteinde in het nierbekken ligt en het andere uiteinde in de blaas. Dan wordt de voerdraad verwijderd. Dit alles gebeurt onder röntgendoorlichting, zodat de arts kan zien wat er binnen het lichaam gebeurt.

Na de behandeling

Na het inbrengen ven een JJ kunt u vrijwel direct naar huis. De blaas moet wennen aan de krul van de JJ, waardoor soms een gevoel van aandrang ontstaat. Kort na de behandeling kunt u een paar dagen ongewild urine verliezen. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Er kan de eerste twee weken bloed bij de urine zitten. Dit neemt geleidelijk af. We raden u aan dagelijks minimaal 1,5 a 2 liter te drinken. U spoelt hiermee de nieren en blaas op een natuurlijke manier.

Klachten

Koorts hoger dan 38,5 C is reden contact op te nemen. Pijn in de flank en koorts kunnen wijzen op een verstopping van de katheter. De uroloog zal dan met behulp van een echo kijken of de nier gestuwd is.

Vervolgafspraak

De uroloog bepaalt na het plaatsen van de JJ of het nodig is u een vervolgafspraak te geven en op welke termijn. Een vervolgafspraak wordt u in het algemeen per post toegestuurd.Wanneer de aangeboden afspraak u niet goed uitkomt, verzoeken wij u ons dit tijdig telefonisch door te geven.

Waar bent u naar op zoek?