Embolisatie van bloeding maagdarmkanaal

Door bijvoorbeeld een ongeluk in het verkeer of val van hoogte kunnen diverse letsels optreden in het lichaam. Als traumacentrum speelt het Medisch Spectrum Twente een belangrijke rol bij de opvang en behandeling van patiënten na een ongeluk. Bij de initiële opvang op de spoedeisende hulp worden alle letsels in kaart gebracht door een traumateam. Beeldvorming speelt hierbij een belangrijke rol vooral ook in de besluitvorming. Ook kunnen bloedingen soms spontaan optreden bijvoorbeeld bij een maagzweer of bij problemen met de stolling van bloed.
De interventieradioloog kan een rol spelen door een actieve bloeding te behandelen vanuit de bloedvaten (Angiografie). Via het ingebrachte  werkbuisje kunnen met behulp van diverse slangetjes (katheters) het lekkende bloedvat van binnen uit worden aangehaakt en eventueel dichtgemaakt. Voor het dichtmaken van de bloedvaten zijn er diverse materialen beschikbaar zoals coils (veertje van metaal en textiel), lijm, spongostan (sponsachtig oplosbaar materiaal) en partikels (Plastic bolletjes) .
Deze behandeling kan bijvoorbeeld plaatsvinden voor bloedingen in de milt, lever, nieren, maag, darm en bijvoorbeeld bij botbreuken in spieren en weke delen.

Waar bent u naar op zoek?