Instellen stralenbundels

Ik ben Michaël, één van de bestralingsdeskundigen die ervoor zorgt dat uw bestralingsplan gemaakt wordt. De op de CT-simulator bepaalde instelgegevens en de gemaakte foto’s worden ingevoerd in de computer. Vervolgens wordt er met behulp van deze computer bepaald hoe u bestraald gaat worden en uitgerekend hoelang dit gaat duren.

 

 

 

Op de computer zien we de foto’s die tijdens het CT-onderzoek gemaakt zijn.

Een bestralingsplan met 3 bestralingsbundels. Rood geeft aan waar veel en blauw geeft aan waar weinig straling komt.

Tijdens het maken van uw bestralingsplan bepaalt de bestralingsdeskundige met behulp van de computer vanuit welke richtingen u bestraald gaat worden.

 

Een bestralingsplan met 3 bestralingsbundel. Rood geeft aan waar veel en blauw geeft aan waar weinig straling komt.

 

 

 

 

Een bestralingsplan met RapidArc techniek, het bestralingstoestel draait in één of twee bo(o)g(en) om u heen. Rood geeft aan waar veel en blauw geeft aan waar weinig straling komt.

 

 

 

 

 

 

Van onderen Van links Van rechts

De gele gekartelde lijnen zijn de “leaves”.

In het bestralingstoestel bevinden zich kleine staafjes van speciaal metaal. Door deze staafjes, ook wel “leaves” genoemd, op nauwkeurige wijze te plaatsen in de stralenbundels is het mogelijk het gezonde weefsels grotendeels af te “blokken” en dus te sparen. De stand van deze staafjes wordt van te voren berekend en tijdens de bestraling automatisch door de computer ingesteld. Op bovenstaande foto’s ziet u enkele voorbeelden van hoe de vorm van de “leaves” en dus ook van de bestralingsbundels zou kunnen zijn.

De staafjes kunnen elke gewenste vorm hebben.

Waar bent u naar op zoek?