Frenulumplastiek

Bij een frenulumplastiek maakt de uroloog het riempje tussen de voorhuid en de eikel langer, zodat de spanning er van af is en pijn bij een erectie en scheuring van het riempje wordt voorkomen. Het kan voorkomen dat het riempje (aangeboren) te kort is, of door ontsteking en littekenvorming te kort zijn geworden. Bij een erectie kan het riempje gespannen staan en pijn veroorzaken. Soms scheurt een strak gespannen riempje wat in en geneest het weer met nieuwe littekenvorming.

Voorbereiding

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, zullen deze in overleg met uw arts tijdelijk worden gestaakt.

De ingreep

Een frenulumplastiek gebeurt onder plaatselijke verdoving door middel van een tevoren aan te brengen zalf of een prikje. De uroloog maakt een dwarssnee in het frenulum en sluit dit wondje met enkele dunne zelfoplossende hechtingen in de lengterichting. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep wordt er vaseline op het wondje aangebracht. De voorhuid wordt er overheen geschoven, zodat deze gelijk functioneert als een soort ‘verband’. Het wondje kan een beetje nabloeden. Meestal is een gaasje in de onderbroek tegen de penis aan voldoende. U heeft het minste last wanneer u uw penis omhoog legt tegen uw buik. Ondersteunend ondergoed en niet te strak zittende gewone broeken kunnen prettig zijn zolang de wond geneest.

De poliklinische nacontrole wordt via het secretariaat met u afgesproken.

Complicaties

Mogelijke complicaties zijn:

  • Nabloeding
  • Bloeduitstorting
  • Infectie of abces (pusvorming)
Waar bent u naar op zoek?