Hartcoherentietherapie

“Het was een gewone avond, plots voelde ik een pijn die ik nog nooit eerder had gevoeld, een drukkend gevoel op mijn borst. ‘Raar, misschien heb ik iets verkeerd gedaan. Paracetamol en vroeg naar bed zal wel helpen,’ dacht ik. Maar de pijn ging maar niet over, erger nog, het werd alleen maar erger. Het was alsof ik geen lucht meer kreeg, het beklemde me helemaal. Ik was de hele tijd aan het twijfelen of ik nu mijn vrouw moest wakker maken of niet. Ze sliep zo lekker. Na anderhalf uur kon ik het echt niet meer volhouden en vroeg de hulp van mijn echtgenote, ze vertrouwde het niet en nam meteen contact op met 112. Voor dat ik het wist stonden de broeders naast me en werd er een filmpje van mijn hart gemaakt. Alles ging plots snel, zo snel dat ik er bang van werd, want ik begon nu pas te beseffen dat het ernstig was. Van het ene op het andere moment was ik in het ziekenhuis beland en stonden er allerlei mensen rond mijn bed. Het gaf me aan de ene kant ook wel een veilig gevoel. Nadat ik werd gedotterd kwam ik op de hartbewaking terecht, op een kamer met allerlei toestellen. Ik voelde me wel veilig maar angst overheerste. Ik kwam ineens tot het besef dat ik een infarct had doorgemaakt. De gedachten ‘Wat nu en hoe zal het verder verlopen?’, kwamen naar boven. Ik, de sterke man die altijd alles kon werd geconfronteerd met verlies. Ik was het vertrouwen in mijn lichaam volledig kwijt…..”
Het doormaken van een cardiale gebeurtenis geeft veel mensen stress en angst voor wat er komen gaat. Onzekerheid over de toekomst, piekeren over wat aanleidingen kunnen zijn voor de hartklachten en wat je hieraan in de toekomst kunt doen. Naast deze begrijpelijke reacties is er soms ook sprake van controleverlies. Het gevoel dat je de controle over je lichaam compleet kwijt bent. Het zelfvertrouwen kan hierdoor beschadigd raken. Deze factoren kunnen leiden tot chronische stress.
De polikliniek psychiatrie biedt behandeling en begeleiding aan voor patiënten met angst- en stemmingklachten na een cardiale gebeurtenis. Deze behandeling bestaat uit de hartcoherentietherapie.
Wat is hartcoherentie?
Hartcoherentie is een natuurlijke methode voor stress vermindering en maakt daarbij gebruik van biofeedback. Een coherent hart betekent dat hersenen en hart in harmonie samenwerken. Deze harmonieuze samenwerking is een effectieve manier om gevoelens van stress en angst beheersbaar te maken. Hierdoor is het mogelijk om het gevoel van zelfcontrole en daarmee het beschadigde zelfvertrouwen te herstellen.
Wat is het effect van hartcoherentie?
  • Verbeterd hartritme en een verlaagde bloeddruk;
  • Meer energie en een verhoogde vitaliteit;
  • Zelfcontrole;
  • Versterkt immuunsysteem;Afname van cortisol en toename van het DHEA-hormoon waardoor stressgevoelens verlaagd worden en en het welbevinden toeneemt;
  • Verbeterd geheugen en helderder denkvermogen;
  • Verbetering van de nachtrust.
Bij de hartcoherentietraining worden door middel van een biofeedbacksysteem lichaamsfuncties gemeten en getoond op het computerscherm. Deze metingen geven aanwijzingen over ons stressniveau. U kunt dus direct meekijken op het scherm wat het effect is van de training. De kracht van de hartcoherentie ligt in de combinatie van eenvoud en effect.
Waar bent u naar op zoek?