Hormonale therapie

Hormoontherapie heet officieel antihormonale therapie. Er worden namelijk geen hormonen toegediend, maar een behandeling die de beschikbaarheid van hormonen vermindert. Het principe van hormoontherapie is: zorgen dat de tumor of uitzaaiingen geen groeistimulerend geslachtshormoon (vrouwelijk oestrogeen) meer krijgen.

Hormoontherapie wordt toegepast bij hormoongevoelige tumoren die (extra) groeien onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Bij vrouwen die nog menstrueren is ongeveer 30% van de tumoren hormoongevoelig. Bij vrouwen die niet meer menstrueren (dus na de overgang) is dit percentage hoger, ongeveer 65 procent.

Er zijn twee hoofdgroepen binnen de behandeling:
1. Behandeling gericht op het verminderen van hormoonspiegels Daarbij behoren het verwijderen of stilleggen van eierstokken en voor postmenopauzale vrouwen het geven van aromataseremmers die voorkomen dat oestrogeen wordt gevormd.
2. Behandeling die voorkomt dat oestrogeen de kankercellen bereikt, bijvoorbeeld tamoxifen.

Hormoontherapie is nog volop in ontwikkeling. Uit onderzoek ontstaan steeds nieuwe inzichten over wat de beste samenstelling is en wanneer welke hormoontherapie gegeven moet worden.

Waar bent u naar op zoek?