Hypno-poli

De hypno-poli is speciaal bedoeld voor kinderen/tieners met functionele klachten. Functionele klachten zijn lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak aan te wijzen is. Je ervaart pijn, maar er is geen aanwijsbare medische oorzaak voor. Dit kan bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn zijn. Soms kun je ook last van buikpijn of hoofdpijn hebben omdat je ergens zenuwachtig voor bent, ergens over piekert. Soms weten we gewoon niet waardoor het komt, maar wil je wel van je klachten af. Hypnotherapie kan dan helpen. Ook voor kinderen met extreme prikangst of chronische pijn kan hypnotherapie ingezet worden.

Het spreekuur wordt eenmaal in de week gehouden Wendy Rumnit. Zij is urotherapeut en opgeleid in medische hypnose. De hypno-poli wordt gesuperviseerd door de kinderartsen T. Hummel en F. Oversteegen, en kinder- en jeugdpsycholoog A. Smeets-Schouten.

Wat is hypnotherapie?

In je hoofd gebeurt heel veel. Van sommige dingen ben je je bewust en van andere dingen niet. Met hypnose maak je je los van wat er om je heen gebeurt en ga je op in je eigen innerlijke wereld/verbeelding. Denk maar eens aan het volgende. Je zit in de klas, je staart naar buiten en je hoort de juf wel praten, maar je weet achteraf niet wat ze gezegd heeft. Je bent aan het dagdromen. Bij hypnotherapie maken we hier gebruik van. We leren jou om jezelf in deze staat van dagdromen te brengen. Met de geconcentreerde positieve aandacht die we dan samen oproepen gaan we aan het werk. Hierdoor zullen je klachten uitdoven.

Bij hypnotherapie gaat het altijd om zelfhypnose. Jij bepaalt wat er gebeurt. Wij helpen daarbij, maar wij zijn niet de baas, dat ben jij.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie is vooral bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar met:

  • Functionele klachten die langer dan 3 maanden bestaan en waardoor je niet meer je normale dingen kunt doen, zoals naar school gaan of met vrienden spelen
  • Ernstige prikangst
  • Chronische pijn

Als er ook veel andere problemen zijn, als je bijvoorbeeld nare of verdrietige dingen mee hebt gemaakt of als er zorgen zijn in de familie of op school, is het beter om de problemen op een andere manier op te lossen.

Het is belangrijk om te weten dat voor het slagen van hypnotherapie je regelmatig, meestal om de week, langs moet komen in het ziekenhuis voor een afspraak bij onze hypno-poli en dat je elke dag thuis bezig gaat met de oefeningen.

De huisarts kan je niet direct verwijzen naar de hypno-poli; de huisarts zal je verwijzen naar een van de kinderartsen. De kinderarts kan dan doorverwijzen naar de hypno-poli.

De training

Tijdens het eerste gesprek op de hypno-poli kom je bij Wendy. Zij gaat jou en je ouders allerlei vragen stellen. Wij zouden het fijn vinden dat jij alleen met je ouder(s)/verzorger(s) komt, dus zonder broertjes en/of zusjes, zodat alle aandacht naar jou kan gaan.

Eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek geeft Wendy uitleg over wat hypnotherapie precies is. Ook stelt ze veel vragen aan jou over jou en over je klachten. Tijdens dit gesprek krijg je van haar uitleg over de training die je thuis gaat doen. Ook geeft ze advies aan je ouders over hoe ze jou het beste kunnen helpen. Aan het eind van deze eerste afspraak bepaalt ze, samen met jou en je ouder(s)/verzorger(s) of hypnotherapie de juiste behandeling is voor jou op dit moment.

Hoe het verder gaat

Daarna kom je nog een aantal keren bij haar. We beginnen met een voorbespreking over hoe de afgelopen tijd thuis ging. Dit doen we op basis van een pijndagboek dat jij bijgehouden hebt. Daarna vragen we je ouder(s)/ verzorger(s) in de wachtkamer te wachten en gaan wij samen een zelfhypnose-oefening doen. Dan mogen je ouder(s)/verzorger(s) weer terug komen en mag jij uitleggen wat we gedaan hebben en bespreken we wat jouw huiswerk voor de komende tijd zal zijn. Het is wisselend hoeveel sessies iedereen nodig heeft. Meestal is dit tussen de 3 en 6 keer.

Het is onderdeel van de hypno-poli om regelmatig met de psycholoog te bespreken hoe jouw afspraken bij de hypno-poli gingen. Hierbij ben jijzelf niet aanwezig, maar we vertellen je natuurlijk wel wat er besproken is in dat overleg.

Training in beeld

Hieronder zie je in een aantal afbeeldingen en een video hoe een training eruit kan zien.

Waar bent u naar op zoek?