Welke behandelmogelijkheden zijn er?

De niet-operatieve behandelmogelijkheden van hydrocefalie met medicijnen zijn uiterst beperkt en de vooruitzichten op langere termijn zijn niet hoopgevend.

Het hersenvocht kan operatief worden afgevoerd. Hierbij wordt het teveel aan liquor door kunststof slangetjes (drainage) met behulp van een ventielsysteem afgevoerd zodat de druk in de hersenkamers kan teruglopen.

Door een lumbaalpunctie, die ook ten behoeve van de diagnostiek (bv. bij normale druk hydrocefalie) wordt uitgevoerd, kan een tijdelijke verbetering optreden. Ook kan operatief een nieuwe afvoer voor de liquor in de hersenen worden gemaakt (opening van de bodem van de derde hersenkamer met behulp van een endoscoop). Dit is echter alleen effectief bij bijzondere vormen van hydrocefalie, namelijk wanneer er sprake is van een verstoorde afvoer tussen de derde en de vierde hersenkamer.

Alle behandelmogelijkheden hebben voordelen, maar brengen ook risico’s met zich mee.

Bij u adviseren we echter om de liquor af te voeren met behulp van een ventielsysteem.

Dit kan door drainage naar de buikholte (ventriculoperitoneale shunt) of naar de hartboezem (ventriculocardiale shunt) te maken. De druk van het hersenvocht wordt hierdoor gereguleerd en de liquor kan goed afvloeien.

 

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina