Sterilisatie

Bij de sterilisatie van de man (vasectomie) worden de zaadleiders doorgesneden en afgesloten. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen meer in het zaadvocht komen en wordt u definitief onvruchtbaar. De zaadlozing lijkt na de ingreep volkomen normaal, er zitten alleen geen zaadcellen meer in het sperma. Met het blote oog is dit verschil niet waarneembaar.

Het sperma van de man bestaat uit zaadvloeistof en spermacellen. Zaadvloeistof wordt gemaakt in de prostaat. Wanneer een man klaarkomt worden er vanuit de zaadballen, via de zaadleiders, spermacellen aan deze vloeistof toegevoegd.

Sterilisatie is definitief

De sterilisatie moet beschouwd worden als een definitieve vorm van anticonceptie. U moet dus alleen kiezen voor een vasectomie als u er zeker van bent dat u geen kinderen meer wilt. Een vasectomie is een zeer veilige vorm van anticonceptie in vergelijking met het gebruik van condooms, het gebruik van orale anticonceptie (de pil) of het spiraaltje.

De ingreep

Op de dag van de ingreep meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek. Onder plaatselijke verdoving worden er één of twee sneetjes gemaakt. De zaadleiders worden één voor één tevoorschijn gehaald en een stukje van de zaadleiders wordt weggenomen. De uiteinden worden vervolgens dichtgemaakt en de wondjes worden afgedekt met verbandspray en gaasjes. Vervolgens krijgt u dan uw strakke onderbroek aan. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep

De eerste 48 uur moet u rustig aan doen. U mag niet fietsen, tillen of sporten. U mag desgewenst na de ingreep wel meteen douchen. Als het wondje dicht is, mag u in bad of zwemmen. Een blauwe plek of een druppeltje bloed is normaal.  Wordt de wond pijnlijker, ontstaat er een zwelling, roodheid of krijgt u thuis koorts (hoger dan 38ºC), neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Urologie in Enschede, telefoon (053) 4 87 22 60. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met het centrale nummer van ons ziekenhuis, telefoon (053) 4 87 20 00

Vruchtbaarheid en zaadcontrole

Na de sterilisatie bent u niet direct onvruchtbaar. Dit is pas na enkele maanden het geval. Met de anticonceptie moet u doorgaan, totdat de uroloog u meedeelt dat u hiermee kunt stoppen. De zaadcontrole wordt na drie maanden afgesproken.

Vergoeding

Deze ingreep valt niet in het basispakket van de zorgverzekering. Indien u een uitgebreider pakket heeft, vindt vergoeding plaats volgens uw polisvoorwaarden.

Waar bent u naar op zoek?