Na de ingreep

De verpleegkundige controleert de eerste uren na de operatie regelmatig uw bloeddruk en polsslag. De eerste dagen krijgt u medicijnen tegen de pijn. De pijn wordt ook verzacht door veel en vooral koud te drinken. Het vele slikken bevordert de genezing. U krijgt elk uur (ook ’s nachts) ijswater. In principe blijft u in bed tot de volgende ochtend, dan wordt ook het infuus verwijderd.
De eerste dagen na de operatie is het verstandig om vloeibare, gepureerde voeding en zure melkproducten, zoals karnemelk en yoghurt te eten of drinken. Om slijmvorming in de keel tegen te gaan, is het beter dat u geen zoete melkproducten gebruikt. Vanaf de vierde dag mag u weer normaal eten. U dient dan nog wel harde producten te vermijden.

Nazorg en controle
Wij raden u aan om de eerste tijd veel te blijven drinken, het eten goed te kauwen en geen scherp gekruide producten te gebruiken. Als u zich goed voelt, kunt u na twee weken uw werkzaamheden hervatten. De arts spreekt met u af wanneer u terug verwacht wordt op de polikliniek.

(Pijn)klachten
Het is mogelijk dat u tussen de tweede en vijfde dag na de operatie last krijgt van oorpijn. Tegen de pijn mag u paracetamol 500 mg innemen, tot maximaal vier keer daags twee tabletten. U krijgt ook een recept mee voor diclofenac, die u tot maximaal drie maal daags 50 mg mag innemen.
Het kan gebeuren dat er een (na)bloeding optreedt. Dit herkent u doordat er helderrood bloed in uw mond komt. Als u een (na)bloeding heeft, neem dan contact met ons op.

Wat mag u niet doen?
De eerste twee weken na de operatie mag u niet:

  • te warm douchen;
  • in de volle zon of onder de zonnebank;
  • naar de sauna.
Waar bent u naar op zoek?