Een baby wordt geboren met verwachtingen. Ouders hebben ook verwachtingen, maar deze komen niet altijd overeen. Wat is normaal bij borstvoeding en wat niet? De Twentse werkgroep borstvoeding houdt op 2 april haar Tweejaarlijks symposium rond borstvoeding met als thema ‘De blauwdruk van de baby’. De avond biedt een gevarieerd en interessant programma met verschillende sprekers.

Aanmelden voor het symposium is niet meer mogelijk.

Voor wie

Het symposium is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de begeleiding van borstvoeding zoals consultatiebureau-artsen, gynaecologen, kinderartsen, verloskundigen, kraamverzorgenden, lactatiekundigen en verpleegkundigen van ziekenhuizen en JGZ

Programma 2 april 2019

  • 17.30 uur – Ontvangst en inschrijving met een lichte maaltijd
  • 18.30 uur – Opening en welkom door Lya den Haan, avondvoorzitter
  • 18.40 uur – ‘Wat verwacht de baby?’
    Baby’s hebben overal ter wereld hetzelfde nodig. In haar lezing behandeld Annet Mulder de hersenontwikkeling van de baby, de eerste ontmoeting en bespreekt zij enkele mythes die er onder ouders heersen.
    Annet Mulder – lactatiekundige IBCLC
  • 19.25 uur – Tijd voor vragen
  • 19.35 uur – Overgang van baarmoeder naar buitenwereld
    In de lezing van Saskia vertelt zij ons over de overgang van baarmoeder naar buitenwereld, de (bio)logische behoefte van een kind, kijkend naar de verschillende zoogdiertypes en gaat zij in op de vraag ‘Wat is ergonomisch dragen?’
    Saskia ter Horst – verpleegkundig babyconsulent/draagdoekconsulent (Baby in balans)
  • 20.00 uur – Tijd voor vragen
  • 20.10 uur – PAUZE
  • 20.40 uur – Een hormonaal verhaal
    Hoe die kleine boodschapperstofjes er voor zorgen dat onze borsten groeien en melk maken en waarom ze dat soms juist in de weg zitten.
    Grietje Martens – leidster bij Borstvoedingorganisatie La Leche League – lactatiekundige in opleiding – jeugdarts
  • 21.15 uur – Tijd voor vragen
  • 21.25 uur – ‘Wie ga je voeden?’
    Wat betekent het als we niet meer vragen ‘welke voeding ga je geven’, maar ‘wie ga je voeden?’ Dat heeft gevolgen voor het directe beleid in de eerste dagen. En zal niet alleen van zorgverleners een andere benadering vragen maar ook van ouders. Myrte geeft in deze workshop een korte inkijk in een voedingsbeleid afgestemd op de behoefte van de baby. En daarbij is ook aandacht voor hoe ouders én zorgverleners hier op voorbereid kunnen worden.
    Myrte van Lonkhuijsen – lactatiekundige IBCLC
  • 22.00 uur – Vragen en afsluiting door de avondvoorzitter
  • 22.15 uur – Einde

Kosten

Deelname kost € 29,95. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de betaling. Je ontvangt per e-mail een bevestiging. Kan je toch niet komen, dan is restitutie helaas niet mogelijk. Wel kan iemand anders je plaats innemen.

Locatie

MST, Koningsplein 1, Enschede
Auditorium, route C29
Parkeren: H.J. van Heekgarage, niveau -2. Kosten voor eigen rekening.

Contactgegevens

Lya den Haan of Nicky Nijland via lactatiekundigen@mst.nl

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd voor: Lactatiekundigen IBCLC, Verloskundigen, Kraamverzorgenden, Verpleegkundigen

Over TWB

De TWB bestaat uit vertegenwoordigers en lactatiekundigen van MST en ZGT, verloskundigen, vrijgevestigde lactatiekundigen, GGD/JGZ regio Twente, BTK Kraamzorg, Maartje en Naviva, Kraamzorg en met medewerkers van andere Twentse kraamzorginstellingen.

Waar bent u naar op zoek?