Ook in het laatste deel van je leven heb je zelf de regie

“In de medische zorg is steeds meer mogelijk, maar als patiënt hoef je niet alles te ondergaan. Ook in het laatste deel van je leven heb je zelf de regie.” Christiaan van Dijk is verpleegkundig consulent van het palliatief adviesteam. Het team ondersteunt mensen die moeite hebben met kiezen voor een behandeling.


De regie op je eigen leven houd je zelf, altijd

Christiaan van Dijk

Kanker moet je behandelen, altijd! Toch?

“Nee. Er zijn genoeg mensen die ervoor kiezen kanker niet te behandelen. Of tussentijds stoppen met een behandeling. Ook dan kunnen mensen kwaliteit van leven ervaren. Bovendien: als kanker niet meer te genezen is, ben je niet direct terminaal. Wel of niet behandelen is een persoonlijke keuze. Elke behandeling heeft kans op risico’s en bijwerkingen en die willen sommige mensen niet.”

Maar kanker kan tot op hoge leeftijd behandeld worden?

“Ja, dat klopt. Als professionals zijn wij daarom geneigd alles te doen om een ziekte als kanker af te remmen of te stoppen. Maar je mag er niet vanuit gaan dat een patiënt automatisch hetzelfde wil, zeker niet als een behandeling erg belastend wordt en genezen niet meer mogelijk is. Laatst zei iemand tegen mij: ‘Met de chemo krijg ik twee maanden extra, maar ook allerlei bijwerkingen. Ik voel me nu goed, die dagen wil ik houden.’ Maar mensen kunnen die beslissing ook andersom maken, bijvoorbeeld omdat ze hun kleinkind geboren willen zien worden of omdat hun dochter trouwt. Voor sommige mensen is het leven nog niet af, ook niet als ze tachtig zijn. Zij zetten alles op alles en willen
wel behandeld worden.”

Als een arts zegt: deze behandeling is effectief tegen kanker, dan doe je dat toch?

“Nee, niet per se. Elke patiënt heeft de regie over zijn of haar leven. Ook in een ziekenhuis. Dokters
zijn medisch gezien de expert, maar niet alles wat de dokter zegt is heilig.”

Niet iedereen krijgt een consult van het palliatief adviesteam. Wanneer komen jullie in beeld?

“De meeste patiënten zien we niet, zij maken samen met hun arts de keuze over hun behandeling. Maar als mensen de beslissing erg moeilijk vinden, worden ze naar ons doorverwezen. We zetten samen alle opties op een rij. Wat wil je nog doen in je leven? Waarom wil je wel een behandeling? Waarom niet? Wil je alleen behandelingen tegen pijn? Vaak is het een chaos in iemands hoofd; mensen overzien de keuzes niet meer. Met een paar gesprekken zetten we de opties en mogelijkheden weer op een rij.”

Je hebt een zwaar vak …

“… maar ook een mooi vak. Als artsen en verpleegkundigen zijn wij opgeleid om mensen beter te
maken, palliatieve zorg komt nauwelijks aan bod. Maar iemand begeleiden in dat laatste jaar of die laatste maanden van het leven is heel dankbaar.”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Kanker op hoge leeftijd’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?