Veel oudere patiënten hebben na een openhartoperatie last van complicaties. Uit onderzoek blijkt dat de kans hierop verkleind kan worden met screening vóór de operatie. Thorax Centrum Twente werkt met het programma PREDOCS, waarbij verpleegkundigen vooraf complicatierisico’s in beeld kunnen brengen en ze patiënten zowel lichamelijk als psychisch goed voorbereiden op de ziekenhuisopname.

Risico’s van tevoren in kaart brengen

Ongeveer een derde van de oudere patiënten krijgt na een openhartoperatie te maken met complicaties als een infectie, delier (acute verwardheid), decubitus (doorliggen) of depressie. Met de voorspellingsinstrumenten van PREDOCS brengen verpleegkundigen de fysieke en psychosociale situatie van oudere patiënten van tevoren in kaart. Bij een verhoogde kans op een complicatie legt de verpleegkundige aan de patiënt uit wat hij of zij zelf kan doen om risico’s te verkleinen. In Thorax Centrum Twente is een speciaal PREDOCS spreekuur.

Andere manier van voorlichten

Thorax verpleegkundige Inge van Erkelens kwam 4 jaar geleden voor het eerst in aanraking met PREDOCS en was meteen enthousiast. “15 jaar geleden kregen patiënten voor hun operatie als voorlichting een film te zien, gevolgd door een presentatie. Nu zien we als verpleegkundigen de patiënt vóór de ziekenhuisopname op de poli. Bijzonderheden staan vermeld in het verpleegkundig dossier. We zien bijvoorbeeld of we te maken hebben met een kwetsbare patiënt en welke acties de patiënt thuis heeft ondernomen om zich voor te bereiden op de ziekenhuisopname”, aldus Inge.

Patiënt vertelt

“Voorheen was voorlichting dus veel zenden naar de patiënt, nu is de patiënt vooral zelf aan het woord. Het is mooi dat het patiënten duidelijk wordt dat ze zelf invloed hebben om zo goed mogelijk de opname door te komen. De patiënten vinden dat ontzettend prettig: ‘Ik hoef niet alles over me heen te laten komen, ik kan zelf ook wat’.”

Foto van de boerderij

Een mooi voorbeeld van wat het programma voor een patiënt kan betekenen, is een patiënt die in 2017 geopereerd werd. Inge: “Een collega ging in gesprek met een oudere dame. Zij had een verhoogd risico op een delier. Samen bespraken ze wat de patiënt een vertrouwd gevoel geeft, bijvoorbeeld: neem dingen mee die je prettig vindt. Bij opname in het ziekenhuis had ze een grote foto meegenomen van de boerderij waar ze haar hele leven al woont. Die hebben we als een schilderij op haar kamer opgehangen. We vonden het allemaal prachtig. En het mooiste is natuurlijk: mevrouw heeft geen delier gekregen.”

Video-uitleg PREDOCS

Waar bent u naar op zoek?