Coronavirus en IBD-patiënten

We krijgen veel vragen van patiënten over het coronavirus in combinatie met medicatie. Op deze pagina informeren we u. Ook kunt u informatie vinden op de website van CCUVN. De informatie op de website van de CCUVN wordt dagelijks geupdate in overleg met IBD-artsen.

Mocht uw vraag na het lezen van deze informatie onvoldoende beantwoord zijn, neem dan gerust contact op met uw IBD verpleegkundige of de polikliniek maag-, darm- en leverziekten (053-4872410) of stel uw vraag via IBDream.

 • IBD patiënten zonder afweeronderdrukkende medicijnen(*) hebben in principe dezelfde weerstand als gezonde personen. Voor hen geldt hetzelfde advies als voor een iedere ander in Nederland (klik hier voor de adviezen van het RIVM).
 • IBD patiënten met afweeronderdrukkende medicijnen(*) hebben een verminderde weerstand. Hun kans op besmetting met het Coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer. Over het beloop van een Corona-infectie bij patienten met afweeronderdrukkende medicatie is nog weinig bekend, maar tot nu lijkt het risico op een ernstiger beloop gering. Het voorkómen van een Coronona-infecties blijft echter extra belangrijk in deze patiënten groep.

Belangrijke adviezen voor patiënten met afweeronderdrukkende medicatie

Stop niet met uw afweeronderdrukkende medicatie! Stoppen kan juist een opvlamming van de IBD uitlokken. Dit advies geldt voor alle afweeronderdrukkende medicatie.

Als u afweer-onderdrukkende medicatie zelf per spuit/injectie toedient, en u heeft temperatuurverhoging (meer dan 38 graden), dan is het advies om de volgende injectie uit te stellen nadat er overleg is geweest met de IBD-verpleegkundige/behandelend specialist.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de IBD-verpleegkundige/behandelend specialist bij:

 • Verhoging/koorts (temperatuur boven 38 graden)

En tenminste 1 van de volgende punten:

 • (droge) hoestklachten
 • moeite met ademen
 • als u contact hebt gehad met een persoon met (bewezen) Coronavirus

Bij een (hoge) verdenking op of bewezen Corona-infectie wordt u verzocht altijd contact op te nemen met de IBD-verpleegkundige/behandelend specialist.

Werk en afweeronderdrukkende medicatie

Probeer ook in de werksituatie hoog risico contacten te vermijden door waar mogelijk onderstaande adviezen op te volgen:

 • Pas de adviezen van het RIVM toe t.a.v. hygiëne en 1,5 meter afstand bewaren
 • Indien mogelijk werk thuis, probeer werktijden te spreiden of bespreek de opties voor vervangende werkzaamheden
 • Indien u in de zorg werkt wordt geadviseerd geen werkzaamheden uit te voeren waarbij u in direct contact komt met patienten met een (mogelijke) corona infectie

Verdere adviezen:

 • Reis niet naar het buitenland
 • Houdt u strict aan de algemene hygiëne adviezen met betrekking tot goede hygiëne (landelijk geldende adviezen van het RIVM)

Meer informatie

Voor aanvullende informatie verwijzen u naar deze websites:

*Afweeronderdrukkende medicijnen zijn:
Prednisolon (met name in hogere dosering), Azathioprine (Imuran), Mercaptopurine (Purinethol), Thioguanine (Thiosix), Methotrexaat (Metoject), Infliximab (Flixabi, Inflectra, Remicade), Vedoluzimab (Entyvio), Ustekinumab (Stelara), Tofacitinib (Xeljanz).

Waar bent u naar op zoek?