De ideale wachtruimte van de poli kindergeneeskunde in MST.
Positieve Gezondheid is een bredere benadering van gezondheid die niet de ziekte, maar de mens zelf centraal stelt. Centrale begrippen zijn veerkracht en eigen regie. Uit een gesprek met kinderarts Pieter van Lierop komt naar voren dat er vanuit de kindergeneeskunde behoefte is aan verandering en verbetering van de wachtruimte van de poli kindergeneeskunde. De poli is inmiddels qua inrichting “verouderd” en toe aan vernieuwing. Bij de huidige inrichting van de poli zijn de voorkeuren van kinderen zelf niet duidelijk meegenomen; dat is nu wel het plan. De voorkeur gaat uit naar een wachtruimte met als hoofdthema bewegen; mede doordat astma en overgewicht veel voorkomen en bewegen daarbij essentieel is. Daarnaast sluit bewegen goed aan bij Positieve Gezondheid. Het is nog onduidelijk of de kinderen zelf ook behoefte hebben aan een wachtruimte met als hoofdthema bewegen. Vanuit Positieve Gezondheid is juist de mening van de kinderen over de wachtruimte het allerbelangrijkste, omdat zij zich daar veilig, prettig en fijn moeten voelen. Daarom is het doel van deze studie te onderzoeken hoe, vanuit Positieve Gezondheid, de ideale wachtruimte van de poli kindergeneeskunde in MST er volgens kinderen (6-18 jaar) die de poli bezoeken uitziet.
Om antwoord te verkrijgen op deze onderzoeksvraag zal er een interview bij de kinderen zelf worden afgenomen op de kinderpoli. Middels het interview wordt helder waar hun wensen en behoeften liggen voor de ideale wachtruimte.
Onderzoeksopzet
Voor dit onderzoek worden interviews afgenomen bij minimaal 12 kinderen (6-18 jaar) die de kinderpoli bezoeken. Tijdens deze gesprekken moet duidelijk worden wat hun wensen en behoeften voor de ideale wachtruimte. Het gesprek zal gevoerd worden met het kind en indien gewenst zal de ouder of verzorger hierbij aanwezig zijn.
Doelgroep (onderzoekspopulatie)
Kinderen van 6 tot 18 jaar oud die de kinderpoli van MST bezoeken.
Interventie(s)
–
Verwachte aantal deelnemers
12 kinderen
Looptijd studie
Het onderzoek is gestart op 13 februari 2023 (inclusie zal vanaf eind maart plaatsvinden) en duurt tot 16 juni 2023.
Deelnemende centra
Medisch Spectrum Twente
(Hoofd) onderzoeker(s) MST
Sandra van Hogen-Koster, lector Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap Saxion en MST, s.koster@mst.nl
Pieter van Lierop, kinderarts MST, p.vanlierop@mst.nl
Meer informatie
De ideale wachtruimte van de poli kindergeneeskunde in MST_PIF_kinderen16-17