Patiënten die last hebben van slijtage en peesletsel van de schouder, kunnen daar veel problemen door ervaren. Wat betekent het precies voor iemand, en wat zijn de behandelmogelijkheden? We praten erover met orthopedisch chirurg Bart-Jan Veen. 

Hé Bart-Jan, jij bent orthopedisch chirurg en schouderspecialist, wat houdt dat precies in?
“Als orthopeed behandel je patiënten met klachten van het steun- en bewegingsapparaat. Tijdens en na mijn opleiding heb ik me in het schoudergewricht verdiept. Ik heb promotie-onderzoek gedaan naar de ‘aging shoulder’. Samen met mijn gezin ben ik naar Brisbane in Australië geweest voor een fellowship. Dit was een verdiepingsstage van een jaar waarbij ik de laatste technieken en behandelingen heb geleerd van twee wereldbefaamde schouderchirurgen. Met deze bagage op zak hoop ik elke schouderpatiënt een behandeling op maat te kunnen geven op basis van de laatste inzichten.”

Wat betekent het voor patiënten als ze last hebben van slijtage en peesletsel: welke klachten hebben zij en wat is de impact op hun leven?
Als patiënten last hebben van hun schouder door een peesletsel en/of slijtage, valt het ze pas op hoeveel ze hun schouder en arm gebruiken. Je gebruikt de schouder namelijk bij alle handelingen in het dagelijkse leven! Een koffiekopje uit de kast pakken kan dan al moeilijk zijn. Daarnaast zijn vaak ook de nachten voor schouderpatiënten beroerd en lukt het sporten niet goed.”

Hoe vaak komt slijtage of peesletsel voor?
 “Gescheurde schouderpezen komen vaak voor: het wordt gezien bij 30% van de bevolking. Gelukkig krijgt maar één op de drie mensen klachten. Hoe ouder je wordt, hoe vaker zo’n scheur voorkomt. Het is wel zo dat wanneer je ouder bent, je vaak minder klachten je krijgt. Als de scheur is ontstaan na een val, als je relatief jong bent, of als je de schouder veel gebruikt kan het zinnig zijn om een operatie uit te voeren.”

Wat zijn de (operatieve) behandelmogelijkheden?
“De eerste behandeling wordt gestart door de huisarts en fysiotherapeut. Gelukkig komen hiermee de meerderheid van de patiënten van hun klachten af. Houden patiënten klachten én is de scheur nog te repareren (afhankelijk van veel factoren), dan kan de pees gehecht worden met een kijkoperatie.”

Hoe gaat de operatie in zijn werk als er een schouderprothese geplaatst wordt?
Als het schoudergewricht begint te slijten door artrose of langer bestaande peesscheuren, kan een patiënt pijn en daarbij forse beperkingen in het dagelijks leven ervaren. Bij deze patiënten wordt een kunstgewricht (anatomische of omgekeerde schouder prothese) geplaatst. Hierbij worden tijdens een operatie zowel de kop als de kom vervangen door een prothese.”

Zijn mensen volledig klachtenvrij na het plaatsen van een schouderprothese?
“De volgende dag, wanneer de verdoving is uitgewerkt, merken de meeste patiënten al verlichting. De arm mag direct bewogen worden en na een maand mag de patiënt beginnen met actief te oefenen. Vaak merken ze dat ze de arm alweer vlot tot op schouderniveau kunnen heffen. Het blijft een kunstgewricht maar een gedeelte van de patiënten vergeet aan welke schouder ze zijn geopereerd. Studies laten zien dat een groot deel van de patiënten ook weer hun dagelijkse activiteiten en zelfs sport, zoals fietsen, tennis of golfen, pijnvrij kunnen uitoefenen.”

Waar bent u naar op zoek?