Duitse ambulances kunnen nu digitaal patiëntgegevens naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) in MST versturen. De afgelopen tijd is er hard gewerkt om ook de ICT-omgevingen te koppelen om daarmee de onderlinge communicatie te verbeteren.
De voormalige werkwijze met telefonie en sms-berichten is omgezet naar een digitaal bericht waarbij patiëntdata en eventueel letselfoto’s meegestuurd worden. Hiervoor zijn de Duitse en Nederlandse ICT-systemen gekoppeld. Een Duits bericht wordt automatisch vertaald naar het Nederlands.
De acute zorg in de grensregio beschikt hiermee over snellere informatievoorziening voor de Spoed Eisende Hulp (SEH) in MST. De nieuwe manier van werken is mogelijk gemaakt mede dankzij de Europese subsidieregeling Interreg. Dit is een subsidie om samenwerking tussen regio’s binnen Europa te verbeteren.
Snel de juiste zorg
Traumachirurg en medisch manager Traumacentrum MST, Ralph de Wit, is blij met de koppeling van de ICT-systemen. “We zijn hierdoor als ziekenhuis nog beter geïnformeerd over de toestand van een patiënt die uit Duitsland naar ons ziekenhuis wordt vervoerd. Hierdoor kunnen we betere voorbereidingen treffen en sneller de juiste zorg opstarten. Daarnaast wordt informatie direct digitaal in onze systemen vastgelegd, waardoor we effectiever kunnen werken.”
Grensoverstijgende samenwerking
ZorgNet Oost, MST Enschede, Kreis Borken, Nictiz, Enovation, Ambulancezorg Nederland en Bureau Acute Zorg Euregio werken intensief samen voor grensoverstijgende patiëntenzorg. Duitse ambulances ondersteunen in Nederland als er tijdens piekmomenten en acute situaties niet direct een Nederlandse ambulance beschikbaar is. Dat gebeurt ook andersom. Bij alle partijen was er de wens om de informatievoorziening tijdens patiëntenvervoer te verbeteren De ervaringen en kennis van dit project wordt ook beschikbaar gesteld voor andere Nederlandse ziekenhuizen.