Een getekende herinnering

Interview Stichting Tekenen voor Kinderen

“Het is weliswaar een simpele tekening, maar zo’n tekening kan een enorme emotionele waarde hebben voor een kind of de ouders.” Met dit idee trekt Stichting Tekenen voor Kinderen het ziekenhuis in om kinderen van een mooie plaat boven hun bed te voorzien. We vinden hen ook in MST waar ze voor onze jongste patiënten hun wildste dromen uittekenen. Striptekenaar en Illustrator Fer Elzinga vertelt hoe hij bij deze bijzondere baan terecht is gekomen. 

Begin
“Exact 15 jaar geleden is de Stichting Tekenen voor Kinderen opgezet door Dolph Paulsen. Hij gaf een theatervoorstelling in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. De kinderen waren helemaal door het dolle heen, ze stuiterden op hun stoeltjes,” begint Fer. “Om hen weer wat tot bedaren te brengen, besloot Dolph te gaan tekenen. Voor elk kind maakte hij in de pauze een tekening op bestelling. Het effect was direct merkbaar. De kinderen waren op slag rustig en keken geboeid naar de tekenaar.” Een bevriende medewerker stelde voor dit ook op de kinderafdeling te doen. En zo was de Stichting Tekenen voor Kinderen geboren!

Meer tekenaars
Het initiatief wordt enthousiast opgepikt: “We zijn inmiddels een groep van 32 professionele tekenaars door heel Nederland in meer dan 65 ziekenhuizen, AZC’s, revalidatiecentra, medische dagverblijven, Prinses Máxima Centrum en noem maar op! We tekenen alles in opdracht van de kinderen,” vertelt Fer. “Het MST was mijn eerste ziekenhuis. Ik kwam bij stichting terecht nadat ik verschillende workshops had gegeven in Enschede. Ze zochten meer sneltekenaars en zodoende ben ik er bij gekomen.” Binnen Medisch Spectrum Twente wordt hij graag gezien op de kinderafdeling en versieren zijn tekeningen verschillende kamers. De onderwerpen lopen enorm uiteen: “Ik vraag altijd: ‘Wat zou je thuis boven je bed willen hangen?’ Dat is een hele goede manier om die oneindige keuze te beperken tot wat de kinderen zelf willen, je hangt niet alles zomaar boven je bed. Omdat we voor kinderen van 0 tot 18 jaar tekenen, teken ik heel gevarieerd. Dat is ook meteen wat dit werk zo leuk maakt: na tien jaar heb ik nog regelmatig primeurs en maak ik dingen die ik nooit eerder getekend heb!”

Digitale aanvragen
Ook tijdens de pandemie is het belangrijk dat kinderen blijven lachen. Stichting Tekenen voor Kinderen heeft daarom nu de mogelijkheid digitaal verzoekjes in te dienen. “We sturen een PDF met instructies, tekenvoorbeelden en het mobiele nummer van de tekenaar naar de organisatie. De kinderen of hun ouders kunnen via WhatsApp contact opnemen. Vervolgens komen er allemaal verzoekjes binnen die we in de loop van de dag uitwerken. Aan het eind van de dag gaan alle tekeningen op de post. Het leuke van WhatApp is dat we steeds de voortgang van de tekening kunnen appen,  terwijl we bezig zijn met de tekening.”

Passie voor het tekenen
De liefde voor het vak blijkt uit alles wat Fer vertelt. Daarnaast blijkt de waardering voor wat hij doet, uit zijn verhalen: “Veel ouders hoor ik zeggen: “Hè, hè, eindelijk weer een lachje” als hun kind de tekening krijgt. Die glimlach is onze grootste beloning. Soms kom ik ouders of kinderen tegen waar ik vijf jaar geleden voor getekend heb. Als ik dan hoor dat de tekening na al die jaren jaar nog steeds ingelijst op de slaapkamer hangt, doet dat dat me goed! Weliswaar maar een simpele tekening op papier, maar zo’n tekening kan een enorme emotionele waarde hebben voor een kind of de ouders. Het is niet alleen een afleiding voor het moment, maar vaak ook nog jarenlang een positieve herinnering aan de ziekenhuisopname!”

Meer informatie over deze mooie stichting is te vinden op www.tekenenvoorkinderen.nl

Waar bent u naar op zoek?