Een handig 3D-model

Een 3D-geprint model van de hand dat gebruikt kan worden in het onderwijs, dat was de wens van traumachirurg Suzan Beerekamp. Met deze vraag gingen Technisch Geneeskundige Maaike Koenrades en Technisch Geneeskunde studente Judith Waldner-Troost aan de slag. Het eindresultaat mag er wezen! Het 3D-model kan als een puzzel in- en uit elkaar worden gehaald en kan daarnaast bewegen als een menselijke hand.

Hoe het tot stand kwam
“Er waren twee eisen voor het 3D-model,” vertelt Waldner, “alle onderdelen moesten als een puzzel aan elkaar kunnen worden gezet (en dus ook weer uit elkaar kunnen worden gehaald) en er moest beweging in het model mogelijk zijn, zodat in een later stadium ook pezen kunnen worden toegevoegd om de beweging van de hand te simuleren.” Een online anatomisch correct 3D-model vormde de basis voor de hand (Klik hier voor de bron) .

Na een aantal testen werd het juiste filament* gevonden om het model mee te maken. Daarnaast zijn er digitaal tunnels in de geprinte hand gemaakt en zijn met flexibel filament de verschillende botdelen met elkaar verbonden. Op de uiteindes, zoals bij de vingerkootjes, werden de tunnels versmald. Zo kon het flexibele filament erin geklemd worden waardoor het goed bleef zitten, maar ook weer los te trekken was. Uiteindelijk is het onderwijsmodel geprint met onze 3D-printer en kon alles in elkaar worden gezet.

Beerekamp was erg enthousiast over het uiteindelijke model. Na haar vertrek bij MST, heeft traumachirurg Reinier de Groot samen met Maureen Werner-Paap het project overgenomen voor in het onderwijs. Ze gebruiken het handmodel nu ook in de lessen. Waldner vertelt verder: “We gaan binnenkort samen zitten om te kijken hoe we het model verder kunnen uitbreiden om ook de beweging met behulp van pezen te simuleren. Al met al een heel leuk project waarbij de toegevoegde waarde van het Medische 3D lab goed te zien is!”

*Filament: het materiaal dat in een 3D-printer gebruikt wordt.

Waar bent u naar op zoek?