Bij patiënten met galweg-, galblaas- en alvleesklierkanker in een laat stadium of bij patiënten die dermate verzwakt zijn door andere ziekten is operatief ingrijpen vaak onwenselijk. Daarom wordt er door middel van endoscopische bypasses voorkomen dat patiënten zware operaties of uitwendige drainage/stentplaatsing moeten ondergaan. Dit zorgt ervoor dat patiënten minder pijnklachten en gallekkage hebben, en daarnaast is de procedure en opname veel korter.

Maag-darm-leverarts Niels Venneman vertelt: “Sinds 2019 zijn we begonnen met het plaatsen van stents door de wand van het maagdarmkanaal heen. Met deze technieken vervangen we de chirurgische en radiologische technieken bij patiënten die uitbehandeld zijn. Grote operaties kunnen bij die patiënten namelijk potentieel veel nadeel opleveren. De technieken die wij vervolgens gebruiken zijn minimaal invasief, en vinden plaats terwijl de patiënt diep slaapt, maar geen volledige narcose nodig heeft.”

“We maken een verbinding tussen de galwegen/galblaas en het maagdarmkanaal (hepatico-gastrostomie, choledocho-duodenostomie en cholecysto-duodenostomie) zodat de gal weer in het maagdarmkanaal terecht komt. Dit zorgt ervoor dat patiënten hun gele kleur kwijtraken, de ontsteking verdwijnt, en dat patiënten niet zoveel vocht en zout verliezen zoals bij uitwendige drainage wel het geval is. Ook duurt de procedure korter, kunnen mensen eerder naar huis, hebben ze minder pijnklachten en gallekkage. Ook kan endoscopisch een bypass gemaakt worden tussen de maag en de dunne darm (endoscopische gastro-enterostomie) om te zorgen dat mensen weer kunnen eten.”

Deze technieken zijn baanbrekend. Eerder werden stents alleen geplaatst in het maag-darmkanaal of galwegen, maar nu ook tussen de galwegen/galblaas en maagdarmkanaal, of maag en dunne darm. Dit houdt in dat je met deze nieuwe technieken, patiënten een betere kwaliteit van leven geeft door inwendige drainage of het snel weer kunnen eten, voorkomen van uitwendige drainage en minder kans op blokkade bij de nieuwe route die je maakt.

“Deze technieken zijn makkelijker geworden door het beschikbaar komen van korte (gedeeltelijk) bedekte stents (Hot Axios, Hot Spaxus en Giobor), en worden nu alleen nog toegepast bij patiënten die niet meer te genezen van hun kanker zijn, of ouder en kwetsbaarder zijn. In de toekomst willen we dit ook gaan doen bij mensen die nog geopereerd worden aan de alvleesklier”, vertelt Venneman. “Er komen steeds meer nieuwe mogelijkheden, zelfs bij patiënten die al geopereerd zijn aan lever of maagdarmkanaal. Het is een mijlpaal en ik ben trots dat we dit in huis hebben. Het is enorm voordelig voor de patiënt.”

Waar bent u naar op zoek?