Ons doel is het verbeteren van therapietrouw en inhalatietechniek door directe elektronische feedback en monitoring in astma bij kinderen. De Respiro© add-on inhaler is een nieuw apparaatje dat informatie geeft in een app op de mobiele telefoon of tablet. We verwachten dat deze nieuwe techniek een positief effect heeft op astmacontrole. Hierdoor kunnen kinderen weer net als hun klasgenootjes deelnemen aan school- en sociale activiteiten.

Waarom is dit belangrijk?

Een deel van de kinderen met astma is goed te behandelen met astmamedicatie. Echter is dit voor een ander deel van de kinderen (rond de 50%) onvoldoende; ze blijven frequente aanvallen houden, waardoor ze school verzuimen, niet mee kunnen doen met gym en sporten en minder vaak met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen. Daarom ervaren ze een verminderde kwaliteit van leven.

Hoe is de situatie nu?

Er zijn onderzoeken die ons vertellen dat therapietrouw en inhalatietechniek bij kinderen niet optimaal zijn. Daardoor kan de medicatie niet goed genoeg werken. Daarnaast zijn er onderzoeken die beschrijven dat er een relatie is tussen therapietrouw en astmacontrole. Wij onderzoeken of we door het geven van directe feedback over therapietrouw en inhalatietechniek, een verbetering kunnen terugzien in astmacontrole bij de kinderen.

De apparaatjes waarmee we de directe feedback geven zijn nog niet voor iedereen beschikbaar, alleen in onderzoeksverband. In ons onderzoeksteam IMAGINE werken ziekenhuisapothekers, kinderlongartsen, longartsen, epidemiologen en onderzoekers nauw samen. Het is belangrijk dat er meer onderzoek komt, zodat er snel meer kinderen van deze techniek kunnen profiteren als het werkt!

Waar bent u naar op zoek?