Ze rookte zo’n twintig sigaretten per dag. Maar sinds 15 november vorig jaar is Marijke Blokzijl (60) volledig gestopt. Onder andere met de hulp van de Stoppen met roken poli van MST raakt de Enschedese al 10 weken lang geen sigaret meer aan. „Eens verslaafd, altijd verslaafd.”

Marijke Blokzijl besloot zich in november vorig jaar aan te melden bij de Stoppen met roken poli in MST. „Vorig jaar kreeg ik last van een hoge bloeddruk en pijn op de borst”, vertelt de Enschedese. „Ik ben er zelfs mee op de eerste hulp beland. Dat was de druppel. Ik dacht: dit wordt me te gek, ik wil er nu echt vanaf.”

Patroon doorbreken

Gewoon stoppen, het klinkt misschien eenvoudig. Maar volgens Christa ten Bolscher, consulente van de Stoppen met roken poli, is het allesbehalve gemakkelijk. „Je bent op meerdere gebieden afhankelijk van een sigaret. Lichamelijk, natuurlijk. Het is een verslaving, je lichaam snakt naar nicotine. Maar het zit ook tussen je oren, je hele levensstijl is erop aangepast. Ben je het al 20 jaar lang gewend om op te staan, je aan te kleden, koffie te zetten en een sigaret op te steken, dan is het heel moeilijk om dat patroon te doorbreken.”

Lees verder op Tubantia, 22-01-2020

Waar bent u naar op zoek?