Open

GIMICC studie: Onderzoek naar het voorspellen van het effect en de bijwerkingen van chemotherapie door te kijken naar de bacteriën in de darm (microbioom) bij patiënten met darmkanker

Chemotherapie is een behandeling die gegeven kan worden aan patiënten met een vergevorderde of uitgezaaide vorm van darmkanker. Deze behandeling heeft soms een gunstig effect op de levensduur en kwaliteit van leven van patiënten, maar soms ook een minder gunstig effect. Dit laatste kan zijn omdat de chemotherapie de levensduur niet verlengt, maar het kan ook zo zijn dat de chemotherapie bijwerkingen heeft en de kwaliteit van leven verslechtert. De gedachte is dat de bacteriën in de darm (het microbioom) mogelijk een belangrijke rol spelen in het effect van chemotherapie en het ontstaan van bijwerkingen. In dit onderzoek willen we het microbioom in kaart brengen. Deze gegevens koppelen we aan kenmerken van patiënten zoals leeftijd, geslacht, overige medicijnen, het genetisch materiaal van patiënten (DNA) en kenmerken van de kanker zoals de grootte van de tumor en het uitzaaiingspatroon. Door het microbioom te onderzoeken, proberen de onderzoekers te voorspellen wat het effect van chemotherapie op darmkanker is. Daarnaast proberen ze aan de hand van het microbioom ook bijwerkingen van de chemotherapie te voorspellen en onderzoeken ze het verband tussen veranderingen in de bacteriën in de darm en het effect van de chemotherapie.

Onderzoeksopzet

Deze studie is een verzamelstudie en wordt in meerdere ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd: er zullen gegevens verzameld worden die al beschikbaar zijn doordat de patiënt met chemotherapie wordt behandeld. Voorafgaand aan de chemotherapie zal de patiënt thuis ontlasting opvangen m.b.v. een ontlastingstest en dient de patiënt een vragenlijst in te vullen. Tevens zullen er bij het volgende ziekenhuisbezoek een aantal buisjes bloed worden afgenomen. Dit wordt na 3 maanden herhaald. In de ontlasting zal het microbioom worden onderzocht.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

Patiënten van 18 jaar en ouder met nieuw gediagnosticeerde uitgezaaide of niet operabele darmkanker die een indicatie hebben voor de standaard anti-tumor behandeling.

Verwachte aantal deelnemers

300 patiënten in totaal, doel in het MST is 40.

Looptijd studie

Gestart op 22 september 2020 in MST

Deelnemende centra

Universitair Medisch Centrum Groningen; OZG, Scheemda; Scheper Ziekenhuis; Wilhelmina Ziekenhuis; Martini Ziekenhuis; Ziekenhuis Bij Smellinghe; Medisch Centrum Leeuwarden; Antonius Ziekenhuis, Sneek; Medisch Spectrum Twente; Tjongerschans Ziekenhuis

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Dr. Mekenkamp

Waar bent u naar op zoek?