Als je plotseling wordt geconfronteerd met een ernstig ongeluk, een (bom)aanslag of een grootschalig ongeval, waarbij ernstig gewonden vallen, wat doe je dan? Wacht je tot de hulpverleners zijn gearriveerd, of probeer je in de tussenliggende kostbare tijd levens te redden?

Het aantal overledenen als gevolg van een verwonding ligt in Nederland op 3500. Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van zo’n slachtoffer behoorlijk verhogen; door ernstig bloedverlies tijdig te stelpen worden levens gered. Hoe meer omstanders van een ongeval weten hoe ze moeten handelen om ernstig bloedverlies te beperken, hoe meer levens er kunnen worden gered.

Basiscursus Stop de bloeding – Red een leven
Medisch Spectrum Twente (MST) organiseert in samenwerking met Stichting Vrienden van MST en Acute Zorg Euregio de basiscursus Stop de Bloeding – Red een leven. In deze cursus leer je hoe je levensbedreigend bloedverlies herkent en hoe je dit kunt stoppen door middel van drukken op de wond, het aanleggen van tourniquet en/of het opstoppen van de wond met hemostatische gazen. De cursus wordt gegeven door professionele instructeurs uit de acute zorg.

Meer over de inhoud van de cursus lees je hier.

Voor wie
Deze basiscursus is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar zoals belangstellende burgers, bedrijfshulpverleners, EHBO-ers, veiligheidspersoneel, sportclubs, stewards, (niet-tactisch) politiepersoneel, brandweermannen of -vrouwen etc. De cursus duurt circa 2,5 uur en wordt gehouden bij MST.

Kosten
Door een donatie van Stichting Vrienden van MST worden de eerste vier cursussen gratis aangeboden.

Locatie
De cursussen worden gegeven in MST.

Wanneer
Nieuwe cursusdata worden bekend gemaakt via de websites en social media kanalen van MST en Acute Zorg Euregio.

Waar bent u naar op zoek?