Samen beslissen met een patiënt is voor orthopedisch chirurg Jorm Nellensteijn een vanzelfsprekendheid. “De tijd waarin de specialist bepaalde welke operatie er uitgevoerd moest worden, ligt gelukkig achter ons.”

Orthopedisch chirurg Jorm NellensteijnJorm Nellensteijn vindt juist de gesprekken met patiënten één van de interessante onderdelen van zijn werk. “Goed luisteren, vragen stellen en zo inschatten wat iemand wil. Door dat goed te doen, kun je veel ellende voorkomen”, vertelt Nellensteijn. “Als iemand bijvoorbeeld helemaal geen operatie wil, krijgt het gesprek een heel andere insteek. De patiënt heeft altijd zelf de keuze.”

Altijd in gesprek blijven
Soms zijn er patiënten die iets anders voor ogen hebben dan de arts. “Een patiënt wil dan bijvoorbeeld een kijkoperatie bij slijtage van de knie. Dat is geen indicatie voor deze operatie en wij opereren natuurlijk alleen als het echt zinvol is. Als dat ter sprake komt in de spreekkamer, ben ik standvastig en eerlijk. Ik zorg er altijd voor dat het goede gesprek in stand blijft”, aldus Nellensteijn.

Ruimte om goed na te denken
“Ik zie steeds vaker dat mensen een briefje meenemen naar het spreekuur, waarop ze al wat vragen hebben opgeschreven. Dat is heel prettig. Zo hebben ze er van tevoren al over nagedacht en kan ik gerichter vragen beantwoorden. Ik denk dat het belangrijk is om vroeg in het gesprek te weten welke behandelwens de patiënt heeft en wat de verwachtingen zijn van het consult en de behandeling. Patiënten hoeven niet direct een keuze te maken. Ik geef informatie en behandelopties en beantwoord vragen. Het is heel goed dat ze dat even laten bezinken en later telefonisch nog eens vragen kunnen stellen alvorens een keuze voor een behandeling of operatie te maken.”

Patiënt is onderdeel van het team
“Een mooi praktijkvoorbeeld van samen beslissen is dat van een topschaatser die veel last had van de heup bij diep bukken. Na een behandeltraject, waarbij er een mooie samenwerking was tussen een fysiotherapeut, de patiënt en mijzelf, bleek dat de klachten bleven bestaan en werd er in samenspraak met patiënt en fysiotherapeut gekozen voor een operatieve behandeling. Na de operatie bleef de fysiotherapeut  in beeld en is de schaatser mede dankzij goede training weer teruggekomen op zijn oude niveau. Gedurende het gehele traject was de patiënt telkens betrokken bij alle keuzes die gemaakt werden. Ik vind dit echt een mooi voorbeeld van hoe je in een multidisciplinair team samen met de patiënt beslissingen kunt nemen”, sluit Nellensteijn af.

Meer over samen beslissen
Door samen te beslissen met jouw dokter, verpleegkundige of therapeut, krijg jij de zorg die bij jou past.  Wil je weten hoe samen beslissen werkt? Of wat je zelf kunt doen? Lees hier tips om een goed gesprek te beginnen of bekijk onze folder met informatie over hoe je je goed kunt voorbereiden op een gesprek met je zorgverlener..

Waar bent u naar op zoek?