Niet meer dagelijks een tablet slikken, maar een paar keer per jaar een injectie. In Medisch Spectrum Twente zijn de eerste hiv-patiënten ermee begonnen. “Deze nieuwe manier van toediening is erg fijn voor patiënten die het slikken van de pil belastend vinden.”

Het is een uitkomst voor veel patiënten met hiv-1: de zogenaamde ‘long-acting injectables’ waarvoor ze nu kunnen kiezen. De enige behandeling die eerder mogelijk was, was het dagelijks slikken van een tablet. Een leven lang, elke dag op hetzelfde tijdstip. “En dat is voor veel mensen belastend”, vertellen verpleegkundig specialist Linda Scheiberlich en internist-infectioloog Christine Timmer van het hiv behandelcentrum in MST. “Patiënten vinden het vervelend om elke dag met hun ziekte geconfronteerd te worden, vinden het vaste tijdstip lastig of moeilijk om de pil door te slikken.”

Niet meetbaar = niet overdraagbaar

De tabletten en de injectie werken op dezelfde manier: ze zorgen ervoor dat het virus zich niet kan vermenigvuldigen. Door het gebruiken van medicatie is hiv niet meetbaar in het bloed en dat is belangrijk, want hierdoor kan iemand met hiv het virus niet overdragen.

Betere levenskwaliteit

De injectie wordt circa zes keer per jaar toegediend aan patiënten met hiv. De eerste drie keer komen ze naar het ziekenhuis, daarna kan de thuiszorg de injectie bij de patiënten thuis toedienen. “We zijn erg blij dat we mensen nu de keuze kunnen geven voor medicatie: of een pil of een injectie. Het is een grote stap in behandelmogelijkheden. Patiënten kiezen nu zelf wat het beste bij hen past, waarmee we de kwaliteit van leven verbeteren”, aldus Timmer en collega internist-infectioloog Gert-Jan Kootstra.

Vrijheid: geen tablet meer slikken

De eerste patiënten die de injectie gekregen hebben, zijn er erg blij mee. Scheiberlich: “De bijwerkingen ervaren ze als minimaal: het prikken van de injectie voelden ze nauwelijks en ook hadden ze weinig spierpijn. Sommige patiënten vertellen dat ze een soort vrijheid ervaren door de tabletten uit hun keukenkastje te kunnen halen. Het voelt voor hen als het begin van iets nieuws.”

Waar bent u naar op zoek?