Onlangs is er een veiligheidsmelding geweest van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen over JAK remmers, die gebruikt worden voor behandeling van onder andere reuma. Tot de JAK remmers behoren onder andere:

  • filgotinib
  • tofacitinib
  • baricitinib
  • upacitinib.

Op deze pagina vertellen we meer over de veiligheidsmelding.

Uit een veiligheidsstudie bij mensen met reumatoïde artritis is gebleken dat er een licht verhoogd risico op hart- en vaatziekten en op kanker is bij het gebruik van JAK remmers, wanneer dit wordt vergeleken met een ander veelgebruikt reuma-remmend medicijn (etanercept). Het gaat hierbij om mensen ouder dan 50 jaar waarbij er risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn zoals roken, overgewicht, hoog cholesterol of al bekende hart- en vaatziekten.

De volgende risico’s werden gevonden in de studie:

  • Bij mensen die werden behandeld met JAK remmers, kreeg ongeveer 3 op de 100 patiënten ernstig hart- en vaatlijden.
  • In de groep mensen die een alternatief reuma-remmend medicijn (etanercept) kreeg, was dit ongeveer 2 op de 100 patiënten. Bij de groep met JAK remmers kreeg ongeveer 4 op de 100 mensen gedurende de studie een vorm van kanker, bij de groep met etanercept was dit ongeveer 3 op de 100.

Deze veiligheidsstudie is gedaan bij mensen met reumatoïde artritis en niet met artritis psoriatica of axiale spondyloartritis. Het is niet zeker of de risico’s van JAK remmers ook gelden voor patiënten met artritis psoriatica of axiale spondyloartritis. Vooralsnog is dit voor gebruikers van dit medicijn geen reden om de medicatie te staken.

Als u een JAK remmer gebruikt bespreken we bovenstaande met u. Bij vragen kunt u in de tussentijd contact opnemen de polikliniek reumatologie. Of kijk voor meer informatie over medicijnen voor reuma op deze pagina.

Met vriendelijke groet,
Reumatologen Medisch Spectrum Twente

Waar bent u naar op zoek?