Of je het nu binnen of buiten doet, sporten is gezond. Welke omgeving voordeliger is, is volgens MST longfysioloog Frans de Jongh voor iedereen anders.

“De een kan niet tegen winterkou of heeft juist last van fel zonlicht. Een astmapatiënt is in sommige gevallen eerder gebaat bij een sportschool, vanwege luchtverontreiniging buiten en pollen in de lucht.” Toch is Frans de Jongh van mening dat sporten in de buitenlucht in veel gevallen gezond is, als je niet te dicht in de buurt van vervuilde bronnen bent, zoals een snelweg of vliegveld. Het is volgens hem in ieder geval altijd beter om door een drukke stad te rennen dan helemaal niet van de bank af te komen.

Luchtvervuiling op straat of in sportschool

Wie in een drukke stad woont en ervoor kiest om binnen te sporten, is volgens de De Jongh niet per se beter af. “Ook in de sportschool is soms sprake van luchtvervuiling. Een kleine, afgesloten ruimte waar veel mensen zich fanatiek inspannen, is niet altijd de gezondste.” Daarnaast worden er volgens De Jongh soms chemische schoonmaakmiddelen gebruikt die niet bevorderlijk zijn voor de luchtkwaliteit.

Maar hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in jouw sportschool of, als je het liefst thuis sport, in de woning? “Het is nog niet mogelijk om dat zelf met simpele apparatuur te meten. Gebruik je gezonde verstand. Ervaar je een broeierige temperatuur of hangt er een vreemde geur, dan weet je dat er mogelijk een luchtje aan de zaak zit”, aldus Frans de Jongh.

Voordelen voor fysieke en mentale gesteldheid

Socioloog Jolanda Maas vertelt dat een work-out in een natuurlijke omgeving goed voor je fysieke gesteldheid is en extra goed voor je mentale gesteldheid. “Huidige studies naar de voordelen van sporten in een natuurlijke omgeving ten opzichte van binnen laten zien dat mensen die in de natuurlijke omgeving bewegen positievere emoties ervaren dan mensen die binnen bewegen.” Een ander voordeel is het UV-licht, waardoor je lichaam vitamine D aanmaakt.

Bron: nu.nl

Waar bent u naar op zoek?