Voor de serie ‘Verboden toegang’ heeft TC Tubantia een kijkje genomen op ons helidek. Paul Esveldt, beheerder van het helikopterdek, vertelt dat een helikopter die landt niet alleen urgente zorg betekent, maar dat ook de veiligheid belangrijk is.

Oproep

Bij aankomst van een traumahelikopter op het platform staan vier medewerkers klaar om de helikopter te ontvangen, allen volledig opgeleid tot brandweerman. Zij hebben hun eigen functies in MST. De één is ict’er, een ander werkt als versnellertechnicus op de afdeling radiotherapie en weer een ander werkt als regiekamertechnicus vastgoedbeheer.

Paul Esveldt helikopter
Paul Esveldt op het helidek
© Annina Romita

Binnen 10 minuten in MST

Hun overeenkomst: geen van hen werkt met patiënten, want zodra er een oproep komt moeten zij vanaf hun werkplek direct naar het helidek snellen. Zijn ze thuis, dan moeten ze binnen 10 minuten ter plaatse zijn. Er staat 24 uur per dag, zeven dagen per week een team van vier mensen klaar, uit een pool van zestien mensen. „Voor gemiddeld één oproep per twee dagen kunnen we nou eenmaal geen apart beroep creëren”, zegt Esveldt.

Brandweerpak

De procedure in het kort. Ongeveer drie kwartier voor aankomst van de traumahelikopter worden zowel het artsenteam als het bhv-team (bedrijfshulpverlening) ingeseind door de Spoedeisende Hulp (SEH). Het bhv-team hijst zich in brandweerpak en begeeft zich naar het helidek, waar de helikopter wordt opgewacht. Vijftien minuten voor aankomst van de helikopter is de piloot verplicht te bellen. De verwachte aankomsttijd en het aantal aan boord aanwezige personen wordt doorgegeven.

Kippenvel

Iedereen van het bhv-team neemt zijn vaste plaats in op het dek. De lichten worden ontstoken en er wordt, eveneens vanuit veiligheidsoverwegingen, druk op de blusleiding gezet. „Vanaf het moment van landing begeleiden we de patiënt plus bemanning binnen één minuut via de Heliport naar de SEH waar het artsenteam de overdracht heeft met het team van de heli. Dat kunnen we nog zo zakelijk beschrijven, maar dat blijft voor ons altijd een kippenvelmoment”, aldus een zichtbaar bewogen Esveldt.

Lees het volledige interview en bekijk de video op Tubantia.nl.

Waar bent u naar op zoek?