Kim Rieksma (41) kreeg in 2018 de diagnose borstkanker. Als alleenstaande moeder van drie kinderen brak er een heftige tijd aan. “Ik voelde spanning, angst en verdriet.”

In de rechterborst van Kim bleek een tumor van negen centimeter te zitten. “Ik schrok natuurlijk enorm”, vertelt Kim. “Met drie kinderen thuis had dit veel impact.” Kim kreeg eerst chemotherapie. “De eerste kuren waren zwaar, ik werd er erg ziek van. Meestal had ik twee weken erge klachten en in de derde week krabbelde ik weer wat op voor de volgende chemo. Doordat ik zo ziek was, had ik het gevoel dat de kankercellen goed werden aangepakt.”

De chemotherapie die Kim kreeg, werd gecombineerd met immunotherapie. Dat is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Het versterkt of verandert het afweersysteem van patiënten, zodat het de kankercellen beter kan doden. “Door deze behandeling was mijn tumor helemaal weg”, vertelt Kim. “Toen ik te horen kreeg dat er geen cellen waren terug gevonden, kon de opluchting niet groter zijn. Geweldig nieuws voor mij en mijn gezin.”

Toen Kim het nieuws kreeg over de tumor, hoorde ze ook direct dat ze er rekening mee moest houden dat haar rechterborst geamputeerd ging worden. “Dit vond ik beangstigend, maar gedurende de behandelingen kreeg ik steeds meer het gevoel: dit is mijn borst niet meer. Ik wilde de borst niet behouden. Overleven was voor mij het allerbelangrijkst. Ik dacht alleen maar: ik wil mijn kinderen zien opgroeien.”

Na anderhalf jaar kreeg Kim een oproep voor een borstreconstructie door middel van de DIEP-flap methode. Dit is een operatie waarbij de plastisch chirurg huid, vetweefsel en de bloedvaten los van de onderbuik maakt, waarmee een mooi passende borst wordt gemaakt. Kim: “Ik was zo blij met de oproep en deze mogelijkheid. Het resultaat is prachtig, ik voel me weer vrouw en heb veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik kan nu weer met een goed gevoel naar het strand met mijn kinderen.”

“De afgelopen periode was er eentje met een lach en een traan. Gelukkig heb ik de afgelopen drie jaar veel steun en advies gekregen van de mensen in MST. De chirurgen en verpleegkundigen zijn stuk voor stuk geweldig. Mijn hart gaat echt uit naar dit ziekenhuis!”

Waar bent u naar op zoek?