Je bent terminaal ziek en ligt in het ziekenhuis. Hoe mooi zou het zijn als je partner vlak naast je in bed zou kunnen slapen? Met de koppelbedden die in MST staan, is dat nu mogelijk geworden.

Echt dichtbij elkaar kunnen zijn
Een koppelbed is een bed dat naadloos aangesloten kan worden aan het bed van de patiënt. Zo is er geen opening tussen matrassen en geen hoogteverschil, waardoor een patiënt en zijn of haar naaste veel dichter bij elkaar kunnen liggen.

Moeder en dochter laten elkaars handen niet meer los
Op de afdeling E4 ligt een mevrouw in haar bed. Ze ligt sinds twee weken in het ziekenhuis en weet dat ze niet meer lang te leven heeft. Haar dochter ligt op het koppelbed naast haar. “Het is zo waardevol dat mijn dochter zo dichtbij me ligt, met zo’n simpele oplossing”, vertelt ze. “We zijn nu 24 uur per dag echt samen. Ik hoef mijn hand maar iets opzij te doen en dan kan ik haar hand vasthouden.” Ook haar dochter vindt de nabijheid heel prettig. “We hebben continu contact en ik vind het heel fijn om haar hand gemakkelijk vast te kunnen pakken. Ik slaap er nu een aantal nachten, maar ook overdag maak ik veel gebruik van het koppelbed. Dat is veel fijner dan een stoel of opklapbed.” Voor mevrouw is het koppelbed een middel waardoor ze zich beter kan settelen in het ziekenhuis en beter kan accepteren dat ze niet meer naar huis kan. “Het verzacht alles een beetje. Ik gun iedereen in een soortgelijke situatie dat er een koppelbed in hun kamer komt.”

Pilot koppelbedden
MST is eind 2021 gestart met een pilot voor de koppelbedden, mogelijk gemaakt dankzij een donatie van Stichting Vrienden van MST. Christiaan van Dijk, verpleegkundig consulent van het palliatief adviesteam en mede-initiatiefnemer van de koppelbedden in MST, vertelt waarom de koppelbedden zo nodig zijn: “Als een patiënt nu in het ziekenhuis ligt, staat er een stretcher naast het bed van de patiënt waar de partner op kan slapen. Dat mist natuurlijke de warmte en de nabijheid die je normaal hebt als je samen slaapt.”

Waar bent u naar op zoek?