Afgelopen jaar testen 411 Nederlanders positief op hiv. Hiv is tegenwoordig goed te behandelen met medicatie. Mensen worden dan niet meer ziek van het virus, maar ook zijn ze niet meer besmettelijk voor anderen waardoor het aantal nieuwe hiv diagnoses elk jaar lager wordt. Helaas lopen er ook nog steeds ongeveer 1640 mensen rond met hiv zonder het zelf te weten. Zij worden niet behandeld en kunnen dus wel ziek worden en het virus op anderen overbrengen.

Bij Medisch Spectrum Twente, GGD Twente en PlusApotheek de Kolk kun je in de week van 13 juni terecht voor een hiv-sneltest, gratis en anoniem.

Met de gratis sneltesten vestigen het MST hiv-behandelcentrum en de GGD de aandacht op het belang om meer te testen op hiv bij mensen die risico hebben gelopen. Dat is in principe iedereen die ooit onbeschermde seks heeft gehad. Ook mensen die in aanraking zijn geweest met besmet bloed kunnen risico lopen op hiv.

Snel, eenvoudig en gratis testen op hiv

  • Voor de test wordt één druppel bloed geprikt uit de vinger.
  • De test is gratis en de uitslag is binnen 20 minuten bekend.
  • Bij een positieve uitslag is nazorg geregeld.
  • Tijdens het testen is een verpleegkundig specialist of een verpleegkundig consulent hiv aanwezig die vragen over hiv en aids kunnen beantwoorden.

Waar en hoe kan ik me laten testen?
Aanmelden voor een afspraak kan vanaf 6 juni door op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur te bellen naar telefoonnummer 06-31751531. Je krijgt dan een oproepnummer, een tijd en de plaats waar de test wordt gedaan, in de week van 13 juni t/m 17 juni. Anonimiteit is verzekerd: er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd. Aanmelden kan ook onder een verzonnen naam. Iedereen vanaf 18 jaar die wel eens onveilig seksueel contact heeft gehad of mogelijk met besmet bloed in aanraking is geweest, kan zich aanmelden.

Op dinsdag 14 juni 2022 kun je tussen 16.30 en 19.30 uur zonder aanmelding langskomen bij de GGD Twente, Nijverheidstraat 30 te Enschede of bij PlusApotheek de Kolk, Bornerbroeksestraat 36 te Almelo.

Waar bent u naar op zoek?