Sinds half december staat er een piano in de hal bij ons restaurant, te gebruiken door iedereen die graag wil spelen. Marloes Lammers en Stefanie Kleizen, verpleegkundigen en lid van de Verpleegkundige Adviesraad, hebben daar samen met anderen voor gezorgd. “De piano is al veel gebruikt”, vertelt Lammers. “Zelfs vannacht nog, om een uurtje of half vier, heb ik begrepen.”

Healing environment

Het idee is niet nieuw. Er zijn meer ziekenhuizen die bekend zijn met de heilzame werking van pianomuziek in een omgeving die dat niet van zichzelf is. Het past helemaal bij de principes van healing environment (helende omgeving) en patiëntgerichtheid, waarnaar MST is ingericht.

Piano in MST
Ruud Kristelijn probeert de piano uit in de hal bij het restaurant van MST. Achter de piano (vlnr): Marloes Lammers, Stefanie Kleizen en Kristelijns echtgenote Ulrike.
© Reinier van Willigen

De patiënt staat centraal

Het welbevinden van de patiënt staat centraal, op allerlei manieren. Zo kwamen onlangs Spiderman en Superman de ramen lappen op de kinderafdeling. “En voorheen vroegen we altijd achteraf hoe het verblijf hier was bevallen. Nu vragen we ook vooraf wat we kunnen doen om het in MST prettiger te maken voor de patiënt”, zegt Kleizen. Lammers vervolgt: “Er wordt vaak gezegd dat er geen tijd is voor dat soort zaken, maar het hoeft niet altijd veel tijd of geld te kosten. De kleinste dingen kunnen het verschil al maken, zoals even een arm om de schouder.”

Kom je spelen?

We nodigen patiënten, bezoekers en medewerkers van harte uit om eens te spelen op de piano. Je kunt bij de centrale receptie een sleutel voor de piano ophalen.

Bron: Tubantia

Waar bent u naar op zoek?