Later als ik groot ben…

Kim ter Horst en Heleen ten Dam in gesprek over hun werk op de SEH

 

Heleen ten Dam, SEH-verpleegkundige in opleiding, praat met SEH-verpleegkundige Kim ter Horst, die haar werkbegeleider is. Een gesprek over werken op de SEH, patiëntencontact en stressbestendigheid.

Heleen: Wat leuk dat we even samen kunnen praten over ons vak en wat ons er zo in aanspreekt.

Kim: Dat vind ik ook! Ik ben wel benieuwd, wilde je altijd al in de zorg werken?

Heleen: Ja, eigenlijk wel. Ik wilde hetzelfde doen als mijn moeder: heel verzorgend bezig zijn. Het verpleegkundige vak past daar natuurlijk goed bij. En jij?

Kim: De zorg sprak mij ook altijd al aan; als kind wilde ik al in het ziekenhuis werken. Na eerst op een andere afdeling te hebben gewerkt, werk ik inmiddels alweer 17 jaar op de Spoedeisende Hulp in MST en sinds ongeveer 15 jaar begeleid ik daarnaast ook studenten/leerlingen.

Heleen: Dat is een hele tijd. Wat maakt het vak al zo lang zo boeiend voor jou?

Kim: Ik hou ervan dat ik niet weet wat de dag brengt. Er zijn zoveel verschillende patiënten en aandoeningen…

Heleen: Dat vind ik ook. De acute situaties spreken me aan, omdat daardoor elke dag anders is. Hierdoor moet je ook van alles wat afweten, voornamelijk op het acute vlak.

Kim: En we werken heel zelfstandig op onze afdeling. Vaak vangen we iemand wel op met een team, maar ik vind het vooral leuk om zelf de dingen te mogen doen.

Heleen: Ja, die vrijheid is er, ook voor mij. Ik ben echt werkend aan het leren. In het begin liep ik vooral met jou en andere werkbegeleiders mee, maar gaandeweg ben ik steeds meer zelf gaan doen. Voor vragen kan ik natuurlijk altijd nog terecht bij jou of andere collega’s. Dat zorgt voor vertrouwen.


Flexibel en stressbestendig zijn op de SEH

Kim

Kim: Goed om te horen! Het is voor mij en de andere werkbegeleiders belangrijk dat collega’s zich goed voelen en het leuk vinden.

Heleen: Dat vind ik het hier zeker. Werken in MST is voor mij interessant omdat het een topklinisch ziekenhuis is. Heb jij destijds bewust voor MST gekozen?

Kim: Het liep toevallig zo; hier was een vacature. Ik ben nooit meer weggegaan!

Heleen: Is het nu heel anders dan toen jij net begon met werken op de SEH?

Kim: Zeker, vooral de patiëntencategorie is veranderd. Nu zijn de mensen over het algemeen toch wel zieker als ze bij ons komen. Vroeger ging het vaker om klein letsel, zoals een wond of een gebroken enkel. Hierdoor is het ook drukker geworden. Je moet op de SEH daarom wel flexibel en stressbestendig zijn.

Heleen: Klopt, en leergierig! En het blijft, ook tijdens drukte, belangrijk om altijd je klinische blik te hanteren. Je moet goed in kunnen schatten welke patiënten voorrang nodig hebben. Daarom hebben wij veel aandacht voor triage: het toekennen van een kleur aan een patiënt, die aangeeft hoe lang iemand moet wachten.

Kim: Vroeger werden patiënten nog geholpen op volgorde van binnenkomst. Gelukkig is dat nu veranderd.

Persoonlijke aandacht voor de patiënt

Heleen


Heleen: Inderdaad. Als ik straks klaar ben met mijn opleiding, krijg ik ook de rol van triageverpleegkundige. Nu moet ik uiteraard ook goed inschatten wie wanneer welke zorg nodig heeft. En daarnaast probeer ik altijd persoonlijke aandacht aan de patiënten te geven. Even ‘weg’ van de ellende. Daar wordt de spanning voor een patiënt vaak ook wat minder van.

Kim: Daar ben ik het helemaal mee eens. En wat zo bijzonder is op de Spoedeisende Hulp, is dat er allerlei verschillende mensen binnen komen met allemaal hun eigen verhaal. Hier leer ik zelf veel van. Vaak kun je ook alles vragen, waardoor er soms mooie gesprekken ontstaan.

Heleen: En dan niet alleen met de patiënt, maar ook vaak met de familie. Soms kan een patiënt niet praten en dan ben je voor de informatie afhankelijk van de familie.

Kim: Naast de gesprekken met hen, hebben we ook veel contact met verschillende specialismen in het ziekenhuis. Hierdoor raak je nooit uitgeleerd!

Over de opleiding tot SEH-verpleegkundige in MST

MST is één van de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) in Nederland met een groot opleidingsaanbod. Ons leerhuis Medical School Twente ondersteunt medewerkers (in opleiding) op het gebied van onderwijs, opleiding en wetenschap.

De opleiding Spoed Eisende Hulp (SEH) verpleegkundige is een landelijk erkende opleiding (College Zorg Opleidingen CZO) en duurt 15 maanden. Het is een praktijkgerichte opleiding; dat betekent dat het leren vooral in de praktijk van de SEH plaatsvindt. Het theoretische deel van de opleiding wordt verzorgd door CIVO zorgopleiders in Hengelo. De student in opleiding werkt stapsgewijs en planmatig aan de leerdoelen tot een hoog niveau in de complexe acute zorg op de SEH. Hij/zij wordt daarin begeleid door de werkbegeleiders van de SEH, de opleidingsfunctionaris van de Medical School Twente en de opleidingscoördinator van CIVO zorgopleiders. Na de opleiding werkt de student zelfstandig in een multidisciplinair team op de SEH.

Waar bent u naar op zoek?