Door een nieuw type hartklep te gebruiken is het mogelijk om meer patiënten met hartklepproblemen te behandelen. Sinds kort maken de hartchirurgen van MST gebruik van dit type hartklep dat in Amerika al langer wordt gebruikt. Het Thorax Centrum Twente is het enige hart- en vaatcentrum in Nederland en Duitsland dat deze hartklep op dit moment mag gebruiken.

In de afgelopen weken zijn in Thorax Centrum Twente de eerste operaties met succes uitgevoerd. Dit type hartklep kan in een kleinere vorm in het lichaam worden geplaatst waardoor ook patiënten die eerder niet in aanmerking kwamen voor een nieuwe hartklep nu wel geholpen kunnen worden. Ab Hensens, chirurg van het Thoraxcentrum, is er trots op dat ze in MST deze operatie mogen uitvoeren: “Dit type hartklep geeft ons de gelegenheid om oudere, meer kwetsbare patiënten te behandelen. Deze hartklep wordt ingebracht via de lies. Dat is natuurlijk prettiger dan een implantatie via het borstbeen. Ook herstelt de patiënt sneller.”

Nieuw type hartklep

De hartklep is ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf dat geldt als een van de wereldleiders op dit gebied. De eerste implantatie in Thorax Centrum Twente is uitgevoerd onder toeziend oog van een delegatie van de fabrikant. Hensens: “We voeren natuurlijk altijd al heel veel implantaties via de lies uit. Maar met deze nieuwe hartklep, die anders is dan de gebruikelijke hartklep die we gebruiken, was het toch weer spannend.” Niet elke patiënt komt in aanmerking voor deze vorm van klepvervanging, maar het Thoraxcentrum verwacht wel een toename van de behandelingen.

Waar bent u naar op zoek?