Afgelopen week publiceerde accountantskantoor BDO weer een landelijke vergelijking van de financiële resultaten van ziekenhuizen 2017. RTV Oost publiceerde gisteren een bericht met de kop: “Twentse ziekenhuizen MST en ZGT in financiële gevarenzone”.

Voorzitter Raad van Bestuur MST Bas Leerink nuanceert: “Het klopt dat MST in 2016 en 2017 verliezen heeft geboekt. Dat heeft onze financiële weerbaarheid aangetast. Voor MST ligt er een stevige opdracht om het financiële tij te keren. Daar is dan ook de afgelopen jaren door de medewerkers hard aan gewerkt, en met succes! In 2017 is het operationeel resultaat met circa 13 miljoen euro verbeterd ten opzichte van 2016. Banken en zorgverzekeraars hebben vertrouwen in de herstelplannen van MST. MST bevindt zich dan ook niet in de financiële gevarenzone. Op basis van de verbeteringen in 2017 en de resultaten van de eerste 3 kwartalen van 2018 is er zicht op een bescheiden positief financieel resultaat 2018. En we gaan ook in 2019 zwarte cijfers schrijven.”

Het is precies zoals BDO en RTV Oost zeggen: “De situatie bij de Twentse ziekenhuizen laat zich niet vergelijken met die van de MC IJsselmeerziekenhuizen. De Twentse ziekenhuizen hebben in vergelijking met de MC IJsselmeerziekenhuizen voldoende eigen vermogen om slechte resultaten op te vangen.”

In 2019, en de jaren daarna zal MST aandacht blijven geven aan het verder verbeteren van de bedrijfsvoering om zo de financiële weerbaarheid verder te verbeteren.

Bas Leerink bij RTV Oost en Nieuwsuur

Bas Leerink sprak met RTV Oost over de financiële toekomst van MST. Beluister het radio-interview terug.

Op vrijdagavond 26 oktober was Bas Leerink te gast bij Nieuwsuur. Nieuwsuur besteedde aandacht aan hoe ziekenhuizen gerund worden, naar aanleiding van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart. Het fragment is hier terug te kijken (vanaf 8.40 min).

Waar bent u naar op zoek?