Persoonlijke beschermingsmiddelen die in MST niet bruikbaar zijn, zijn onderweg naar Tanzania. Daar start later dit jaar de bouw van een hart- en vaatkliniek, waar de middelen erg welkom zijn.

Op 2 maart vertrok een Twents team, bestaande uit verschillende zorgverleners van MST en ZGT, naar Moshi in Tanzania. Zij gaan daar onder andere scholingen geven aan Tanzaniaanse zorgverleners van het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC). Zo zijn zij voorbereid op de komst van de hart- en vaatkliniek in hun ziekenhuis. De bouw daarvan is geïnitieerd door het project Hart voor Tanzania van de stichting ZGT Overzee. ZGT-Overzee helpt ziekenhuizen in Afrika met expertise en met spullen.

Voorraad beschermende middelen naar Tanzania

“Wij hadden dozen vol beschermende jassen, mutsen en spatschermen in ons magazijn staan”, vertelt Wilma te Kloeze, assortimentsbeheerder in MST. “Deze waren in coronatijd besteld, maar voldoen niet aan de Nederlandse standaarden. We zochten naar een mooi doel voor deze middelen en kwamen al snel uit op Hart voor Tanzania.”

Inladen

Maarten Teutenberg, afdelingsmanager logistiek, zorgde er samen met andere vrijwilligers voor dat de middelen op een zaterdagochtend ingeladen werden, om vervolgens met een container verscheept te kunnen worden. “We zijn blij om veel naar Tanzania te kunnen sturen. We hebben zo’n 20 duizend jassen kunnen doneren”, vertelt hij.

Hart voor Tanzania donatie - Salah Saïd, Wilma te Kloeze en Maarten Teutenberg
v.l.n.r. Salah Saïd, Wilma te Kloeze en Maarten Teutenberg

ZGT en MST zetten zich samen in

ZGT Overzee is ontzettend blij met de donatie. Salah Saïd, voormalig cardioloog van ZGT en initiatiefnemer van het project, vertelt dat de spullen heel goed gebruikt kunnen worden in Tanzania. “Daar is een gebrek aan alles, dus deze spullen zijn heel welkom.” Saïd is één van de mensen die afgelopen woensdag voor tien dagen naar Tanzania is vertrokken. “Het is heel bijzonder dat zorgverleners van beide ziekenhuizen, ZGT en MST, samen geheel vrijwillig meewerken aan dit project.”

Over Hart voor Tanzania

Hart voor Tanzania is een project van de Stichting ZGT Overzee voor het opzetten van een hart- en vaatkliniek in het KCMC in Moshi, Tanzania. Het cardiovasculair centrum zal bestaan uit een cardiologie-, een cardio-thoracale chirurgische en een vasculaire eenheid en er wordt een diabetisch voetteam opgezet. Het centrum richt zich op preventie, diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten en zal ook functioneren als kenniscentrum voor de hele regio. Lees hier meer over de stichting.

Situatie in Oekraïne

In Oekraïne zijn momenteel ook veel medische hulpgoederen nodig. MST stuurt diverse spullen naar Oekraïne. Dat wordt gecoördineerd door de werkgroep MOS (Medische OntwikkelingsSamenwerking) van MST.

Waar bent u naar op zoek?