Sinds deze maand biedt de afdeling Moeder Kind van Medisch Spectrum Twente en BTK Kraamzorg de warme overdracht van het ziekenhuis naar thuis aan. Dit houdt in dat de kraamverzorgende naar het ziekenhuis komt voor de overdracht, waardoor het ontslag van moeder en kind ontspannen verloopt. Zowel MST als BTK Kraamzorg willen hiermee de kwaliteit van zorg verder verhogen alsmede het comfortgevoel van de gezamenlijke cliënten.

Warme overdracht

De kraamverzorgende van BTK Kraamzorg komt rond het tijdstip van ontslag naar MST, maakt alvast kennis met het gezin en is aanwezig bij de overdracht. Samen wordt alle relevante informatie besproken, zoals de bevalling en de gezondheid van moeder en kind. Ook verrichten de verpleegkundige en de kraamverzorgende de laatste controles bij moeder en kind. Na de overdracht bereidt de kraamverzorgende de terugreis voor, wordt het gezin naar de auto begeleid en wordt ervoor gezorgd dat het gezin veilig naar huis kan rijden. Thuis aangekomen zet de kraamtijd zich voort. De verloskundige is dan eindverantwoordelijk.

Warme overdracht MST en BTK KraamzorgVerhogen kwaliteit en service voor gezamenlijke cliënten

“Door een goede persoonlijke overdracht voorkomen we onduidelijkheden en verlies van informatie, waardoor de continuïteit van zorg gewaarborgd is. Daarnaast wordt de overdracht op deze manier een stuk meer ontspannen. Dit komt moeder en kind ten goede, ” zegt Agnes Wiersma, Teamhoofd Moeder Kind afdeling in MST. Karin Freriksen, relatiebeheerder BTK Kraamzorg, vult aan: “Onze cliënten betalen hiervoor niet extra en ze bepalen zelf of ze gebruik willen maken van deze service. De tijd dat onze kraamverzorgende in het ziekenhuis is, gaat wel van de zorguren af. Afhankelijk van de situatie is dit maximaal een uur. Wel heeft de kraamverzorgende al kennis gemaakt met het gezin en zijn de controles al uitgevoerd. Tijdens het intakegesprek met onze cliënten wordt dit besproken en kunnen ze hun wens aangeven.”

Waar bent u naar op zoek?