MST krijgt 10.000 mondkapjes gedoneerd

Vandaag kregen wij maar liefst 10.000 FFP2 mondmaskers gedoneerd van de ondernemers van doneereenmondkapje.nl. Deze website is opgericht door een groep ondernemers uit West-Friesland. De ondernemers achter dit initiatief wilden aan het begin van de Corona-crisis, toen bleek dat er een tekort op beschermende middelen zou komen, snel de handen ineenslaan om iets te doen aan het tekort. Er is op dit moment bijna 650.000 euro gedoneerd en het totale bedrag gaat naar de mondkapjes welke ze doneren aan zoveel mogelijk ziekenhuizen.

We zijn bij MST enorm dankbaar voor deze donatie. Allerlei zorginstellingen hebben een paar weken geleden aan de bel getrokken: er was een groot tekort aan mondkapjes.

Het is hartverwarmend hoe de samenleving hier mee om is gegaan. We kregen hulp uit allerlei hoeken aangeboden. Namens MST namen Eric Rikkert (lid Raad van Bestuur), Cees Doelman (Medische Staf), Belinda van den Bovenkamp (Verpleegkundige Adviesraad) en Kirsten van Midwoud (Inkoop) de kapjes in ontvangst.

Mondkapjes nog steeds nodig

“MST is heel blij met de mondkapjes, we waarderen het gebaar zeer”, aldus Eric Rikkert. “We hebben de afgelopen weken heel veel tijd besteed om aan voldoende mondkapjes te komen. Het is fijn dat we met deze donatie weer even vooruit kunnen. Er is geen sprake van een tekort in MST, maar we hebben nog steeds mondkapjes nodig.”

“Tijdens de coronacrisis hebben we enorme prijzen gezien. Soms zelfs 10 euro per kapje. Er zijn mensen die gebruik maken van deze situatie om er geld aan te verdienen. De zorg staat wat mij betreft voorop, het moeten normale prijzen blijven. Daarom is deze donatie ook zo waardevol, de mensen achter deze actie denken er ook zo over.”

Veilige maskers

Roy Jongens van doneereenmondkapje.nl licht toe: “Mijn vriendin is huisarts, in mijn vriendenkring zit veel zorgpersoneel, waaronder artsen op Intensive Care. We hoorden al vrij gauw dat er een groot tekort aan mondkapjes is, vooral van het type ‘FFP2’. Deze maskers zijn veiliger dan een chirurgisch masker en geschikt om te gebruiken op de Intensive Care.

“Het geeft een heerlijk gevoel om iets te kunnen doen aan het tekort en te horen dat het zorgpersoneel zich echt gesteund voelt door dit initiatief. Heel gaaf, want we doen dit uiteraard voor onze helden in de zorg. Na vandaag hebben we 200.000 mondmaskers gedoneerd en hier zijn we uiteraard trots op. We hopen in totaal meer dan 500.000 FFP2 maskers te doneren. Onze maskers zijn getest bij Kalibra conform de En-149 norm, zodat we 100% zeker weten dat het FFP2 gecertificeerde mondmaskers zijn. En dat is natuurlijk een belangrijke voorwaarde voor de gezondheid van het zorgpersoneel”.

Dankbaar

“Het initiatief van doneereenmondkapje.nl is heel bijzonder”, licht Sander Prinsen (afdeling Inkoop MST) toe. “In Amsterdam werden dezelfde mondkapjes bij OLVG gedoneerd. Dat is net als MST een Santeon-ziekenhuis, via OLVG kregen wij een bericht hierover. Wij hebben contact gehad met de mensen achter dit initiatief en we kregen gelijk te horen: natuurlijk komen jullie op de lijst, wanneer kunnen we langskomen? Fantastisch!”

Het mooie van dit initiatief is dat de mondkapjes die worden geleverd zorgvuldig zijn getest, volgens de RIVM richtlijnen. “We kregen de afgelopen weken ook mondkapjes aangeboden die helaas niet de gezondheid van het zorgpersoneel ten goede komen. Bij deze actie is dit absoluut wel het geval.”

Waar bent u naar op zoek?