MST opnieuw geaccrediteerd door DGU voor Duitse traumaheli’s
Goed nieuws! MST is voor het 15e jaar op rij als enige ziekenhuis in Nederland geaccrediteerd door de Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU). Dit betekent dat we ook de komende drie jaar voldoen aan internationale standaarden voor kwaliteitsvolle traumazorg en bevoegd zijn om ook traumazorg te leveren aan Duitse patiënten.
Traumachirurgen Reinier De Groot, Rayner Maayen en Ralph J. de Wit zijn blij en trots. Zo’n accreditatie krijg je niet zomaar, daar gaat een grondig proces aan vooraf. De Duitse visitatie is nog strikter dan de Nederlandse, een goede voorbereiding is daarom essentieel.
Goede voorbereiding
Data-analisten Tanja Ekkelboom en Soraya Dekker en adviseur kwaliteit & veiligheid Sanne Bentum speelden een belangrijke rol in die voorbereiding. Sanne vertelt over het proces. “We ontvangen een uitgebreide lijst van alle vereiste documenten. In Duitsland vragen ze aanzienlijk meer bewijslast dan in Nederland, wat een flinke hoeveelheid werk met zich meebrengt. Het is heel belangrijk om zorgvuldig in kaart te brengen welke veranderingen de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. De gevraagde informatie is vooral feitelijk: het aantal bedden, het aantal trauma-opnames, de omvang van de IC, de afstand tot de CT-scan, opleiding en roosters van gespecialiseerd personeel en meer. Daarnaast willen ze ook casuïstiek inzien en controleren of de dossiers van Duitse patiënten correct zijn verwerkt.”
Zorgvuldig proces
Tanja: “De DGU kijkt ook naar de volledigheid van onze traumaregistratie. We zorgen ervoor dat alle data uit HiX correct wordt opgenomen in de dataset van de DGU. Dit proces is handmatig, wat nauwkeurigheid en aandacht vraagt. De DGU wil elk detail weten: van labwaarden tot het al dan niet maken van een CT-scan, inclusief het exacte tijdstip. Daarnaast moeten alle door de arts gecodeerde letsels ook in de ontslagbrief worden vermeld, dat is anders dan bij de werkwijze van de Landelijke Trauma Registratie (LTR) in Nederland.”
De dag zelf
Sanne: “De visitatie duurde ongeveer de hele ochtend. Van de acht aangeleverde casussen namen ze er vijf grondig met ons door. In samenwerking met de afdelingen neurochirurgie, anesthesiologie en traumachirurgie gaven we een presentatie over de afgelopen drie jaren. Vervolgens kregen de auditoren een rondleiding door MST waarbij de weg van een traumapatiënt werd afgelegd. We bezochten onder andere het helidek, de traumakamers, de SEH, de IC en de kliniek. Ook namen ze een kijkje in het lab, waar onder andere de voorraad zakjes in de bloedbank werd gecontroleerd.”
Sanne vervolgt: “Onderweg stelden ze veel vragen. Onze traumachirurgen konden de meeste vragen gelukkig direct beantwoorden. Traumachirurg Ralph de Wit spreekt goed Duits, dat helpt uiteraard ook. De auditor was erg onder de indruk hoe we bepaalde zaken hebben geregeld. Een simpel voorbeeld is dat bij ons elke zorgverlener in de traumakamer een sticker in een specifieke kleur krijgt opgeplakt, zodat direct zichtbaar is welke rol die persoon heeft en waar deze in de traumakamer moet plaats nemen om de opvang zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen.”
Tanja: “De uitwisseling is waardevol en leerzaam voor beide partijen. Vorige keer kwam bijvoorbeeld preventie ter sprake, wat ons nieuwe inzichten heeft opgeleverd. We zijn inmiddels bezig met alcoholpreventie bij jongeren met het project Afterparty en we besteden aandacht aan de Dag van de Fietshelm. Het is leuk dat we over deze programma’s tijdens dit bezoek weer complimenten mochten ontvangen. ”
Waarom is deze accreditatie voor ons belangrijk?
Sanne: “We zijn een level-1 traumacentrum. Om dat te mogen zijn, moeten we bewijzen dat we voldoende complexe traumapatiënten helpen. Door het halen van deze certificering laat je als Überregionales Traumazentrum zien dat je voldoet aan de hoogste eisen op vlak van infrastructuur, organisatie van de traumazorg, beschikbaarheid van gespecialiseerd personeel en het aantal behandelde zwaar complexe patiënten per jaar. Duitse heli’s mogen hier niet landen als we niet door de DGU geaccrediteerd zijn.”