Deze week zijn in MST de eerste twee patiënten met borstvlieskanker (mesothelioom) begonnen met een dubbele immunotherapiebehandeling. MST is het derde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt, na Erasmus MC in Rotterdam en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. MST werkt voor deze therapie nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek.

Landelijk zijn er elk jaar zo’n 550 patiënten met borstvlieskanker, daarvan komen er tien tot vijftien in MST. Sommigen patiënten kunnen baat hebben bij de dubbele immunotherapie. Een patiënt krijgt dan twee jaar lang iedere twee weken het ene medicijn en iedere zes weken het andere.

In MST wordt al langer gewerkt met immunotherapie, bijvoorbeeld bij melanoom en niercelkanker. Daardoor is er ervaring met de bijwerkingen die ontstaan na de behandeling, die daarom goed en efficiënt kunnen worden opgevangen.

Hugo Schouwink, Emanuel Citgez en Albert Polman, longartsen in MST, zijn blij met deze nieuwe behandeling. “Het is een stap vooruit voor onze patiënten, voor de vakgroep Longgeneeskunde en voor MST. Na twintig jaar alleen behandelen met chemotherapie is het heel mooi dat er nu een nieuwe, effectievere behandeling is.”

Waar bent u naar op zoek?