Ouderen die vallen en in het ziekenhuis terecht komen, vallen vaak niet zomaar. De multidisciplinaire zorg voor deze groep patiënten is complex. Om de zorg te optimaliseren, is communicatie de belangrijkste succesfactor. Dit blijkt uit onderzoek van Sharon Kemna, verpleegkundige in MST.
Multidisciplinair werken
Ruim een kwart van de patiënten die in het ziekenhuis terecht komt, is ouder dan 70 jaar. Een van de vaakst voorkomende letsels bij deze groep is letsel na een val. Achter een val schuilt vaak problematiek op lichamelijk, psychisch en/of sociaal gebied. De zorg voor de kwetsbare oudere patiënt moet daarom goed afgestemd worden om te voorkomen dat er een overlap van behandelingen bestaat. Daarom heeft Sharon, die de opleiding tot Verpleegkundige Geronotologie Geriatrie heeft gevolgd, onderzocht welke factoren belangrijk zijn om multidisciplinair te werken bij de kwetsbare oudere patiënt met een heupfractuur. Ze werkt op verpleegunit C4 waar ze veelal te maken heeft met traumatologie patiënten.
Verbeterde kwaliteit van zorg
Uit haar onderzoek komt naar voren dat communicatie de belangrijkste succesfactor is voor de zorg voor kwetsbare ouderen. Onderlinge afstemming en samenwerking is essentieel. Dit komt tot stand in een multidisciplinair overleg (MDO). Door samen te brainstormen in zo’n overleg, verbetert de kwaliteit van zorg voor de kwetsbare oudere. Ook kan er effectiever gewerkt worden, omdat het beleid voor elk specialisme hetzelfde is. Voorheen was er geen MDO voor deze groep. Sharon heeft een implementatieplan ontwikkeld voor het invoeren van een MDO en dit overleg vindt inmiddels elke week plaats.