NeoPARTNER studie: Onderzoek naar ouders als partners in de zorg voor hun pasgeboren kind

Vaak is het voor ouders stressvol als hun baby na de geboorte wordt opgenomen in het ziekenhuis. Van andere onderzoeken hebben we geleerd dat we stress kunnen verminderen door aan de ouders voldoende informatie te geven. Dat kan bijvoorbeeld door ouders op een gestructureerde manier te betrekken in de zorg. Die structuur wordt ook wel Family Integrated Care genoemd: zorg voor de pasgeborene waarbij ouders betrokken worden. Zo worden ouders uitgenodigd bij de visite, worden ouderbijeenkomsten georganiseerd en krijgen ouders de NeoZorg app aangeboden. In deze studie willen we onderzoeken of deze manier van zorg gunstig is voor ouders en pasgeborenen.

Onderzoeksopzet

Ieder ziekenhuis dat meedoet aan het onderzoek gaat uiteindelijk Family Integrated Care gebruiken op de neonatologie afdeling. Niet elk ziekenhuis begint daar op hetzelfde moment mee. Er wordt geloot welk ziekenhuis als eerste mag beginnen en welke ziekenhuizen later zullen starten. Het kan dus zijn dat ouders wordt gevraagd deel te nemen aan het onderzoek, terwijl het ziekenhuis nog niet is begonnen met Family Integrated Care. Ook dan willen we graag weten hoe zij de ziekenhuisopname ervaren en hoe het met hen en de baby gaat. Op deze manier kunnen we zowel informatie verzamelen over de situatie waarin nog geen Family Integrated Care wordt aangeboden, als de situatie waarbij dat wel het geval is.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

720 pasgeborenen (die minimaal 7 dagen in het ziekenhuis liggen) en hun ouders.

Interventie(s)

Het Family Integrated Care principe tegenover de reguliere behandeling.

Verwachte aantal deelnemers

720 pasgeborenen samen met hun ouders verdeeld over 10 ziekenhuizen.

Looptijd studie

2 jaar

Deelnemende centra

MST (Enschede), NWZ (Alkmaar), Zaans Medisch Centrum (Zaandam), Amstelland Ziekenhuis (Amstelveen), Flevo ziekenhuis (Almere), Tergooi ziekenhuis (Blaricum en Hilversum), Boven IJ (Amsterdam), SFG (Rotterdam), Amphia Ziekenhuis (Breda), JKZ (Den Haag).

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

AG Kaspers, kinderarts

Waar bent u naar op zoek?