Hartpatiënten die een dotterbehandeling ondergaan, zijn niet altijd beter af met een nieuw soort bloedverdunner. Die wordt in internationale richtlijnen geadviseerd, in plaats van een veelgebruikt ouder medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van Paolo Zocca, cardioloog in Thorax Centrum Twente. Zocca promoveerde op 13 december op zijn onderzoek aan de Universiteit Twente.

Promotie PaoloPaolo Zocca heeft onderzoek verricht naar verschillende soorten bloedverdunners die voorgeschreven worden bij patiënten met een hartinfarct die een dotterbehandeling ondergaan. Deze bloedverdunners verlagen het risico op een stolsel in de stent of op een nieuw hartinfarct. Meestal wordt er tijdens een dotterbehandeling een stent geplaatst, een buisje van dun metaaldraad. Dat zorgt ervoor dat het vernauwde bloedvat open gehouden wordt.

Nieuwe bloedverdunner

Internationale richtlijnen adviseren het gebruik van de nieuwere en sterkere bloedverdunner ticagrelor, in plaats van het lang gebruikte clopidogrel (beide naast een lage dosis aspirine). Dat advies is tot stand gekomen op basis van een studie waarbij patiënten gedotterd werden met inmiddels oudere generatie stents. In het huidige onderzoek zijn de effecten van beide bloedverdunners met elkaar vergeleken bij patiënten die in de dagelijkse praktijk gedotterd worden met moderne medicijn-afgevende stents.

Bloedverdunners even effectief

Bij patiënten met een moderne stent blijkt het oude medicijn clopidogrel net zo effectief als ticagrelor. Ook komt naar voren dat het risico op ernstige bloedingen duidelijk verhoogd is met het nieuwe medicijn. Ernstige bloedingen komen voornamelijk voor bij patiënten die al een verhoogd risico op bloedingen hebben, zoals ouderen of patiënten met bloedarmoede of een gestoorde nierfunctie.

Andere afweging

Het onderzoek zal niet tot gevolg hebben dat ticagrelor niet meer voorgeschreven wordt. Wel hebben de resultaten ervoor gezorgd dat er voorzichtiger voorgeschreven wordt en dat er bij patiënten met een hoog risico op bloedingen veilig gekozen kan worden voor de oude bloedverdunner clopidogrel.

TWENTE-trials

Zocca heeft tevens vergelijkend onderzoek gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van verschillende soorten moderne medicijn-afgevende stents, uitgevoerd binnen onderzoeksreeks de ‘TWENTE-trials’. Patiënten kregen na loting een bepaalde stent geïmplanteerd tijdens de dotterbehandeling. In verschillende onderzoeken hebben we tot op heden geen belangrijke signalen ontdekt dat de ene stent beter presteert dan de andere. Alle door ons geïmplanteerde stents bleken veilig en effectief te zijn.

Over dit onderzoek

Paolo Zocca is cardioloog in het Thorax Centrum Twente, in opleiding tot interventiecardioloog. Het onderzoek Dual antiplatelet therapy after stenting in all-comers, ACS patients and in high bleeding risk is uitgevoerd onder begeleiding van promotor prof. dr. C. von Birgelen, cardioloog, en co-promotor dr. C. Doggen van de Universiteit Twente.

Waar bent u naar op zoek?