De voorste benadering voor het plaatsen van een totale heupprothese is “hot.” De benadering zorgt ervoor dat de patiënt sneller op de been is na de operatie. Ook ervaart de patiënt minder beperkingen en pijn na de operatie. Sinds november biedt MST patiënten die een totale heupprothese moeten hebben, ook de mogelijkheid om deze via de voorste benadering te laten plaatsen. MST is het eerste ziekenhuis in de regio Twente dat deze techniek voor een heupprothese aanbiedt.

De voorste benadering

In MST krijgen jaarlijks honderden patiënten een nieuwe heup. Er bestaan verschillende manieren om het heupgewricht tijdens zo’n operatie te benaderen. Een van deze methoden is de ‘voorste benadering’. Bij deze methode wordt de heup via de voorzijde van het gewricht geopereerd. Dit heeft voor de patiënt een aantal voordelen; zo is er een kleinere kans dat de heup uit de kom schiet in de fase direct na de operatie. Ook zorgt de voorste benadering ervoor dat de patiënt na de operatie sneller op de been is en dat de patiënt minder rekening met de heup hoeft te houden tijdens het bewegen. Zo mag de patiënt op de zij slapen, is er geen kussen tussen de benen nodig en zijn andere aanpassingen in huis vaak ook niet nodig. De meeste mensen kunnen op de dag zelf of de dag na de operatie weer naar huis.

Patiënten met heupartrose (slijtage van de heup) uit de regio Twente die voor deze benadering kiezen, moesten het tot op heden ver buiten de regio zoeken om daar de operatie te laten uitvoeren. De specialisten in MST bieden nu de mogelijkheid aan de patiënt om zelf te kiezen welke methode wordt toegepast.

den Hartog en Verra met patiënt met totale heupprothese via voorste benaderingExpertise

Met de komst van orthopedisch chirurgen dr. W. Verra en dr. Y. den Hartog naar MST, zijn er nu 2 orthopedisch chirurgen in huis die ruime ervaring hebben in het plaatsen van een heupprothese via de voorste benadering. Daarmee kan MST nu als eerste in Twente het volledige pakket rondom de vervanging van een versleten heup aanbieden. In november zijn de eerste patiënten succesvol behandeld. De dag na de operatie konden de patiënten met hun nieuwe heup lopend en vrijwel pijnvrij naar huis.

Waar bent u naar op zoek?