“Onderzoek naar corona is ontzettend belangrijk”
We zijn met spoed op zoek naar een paar honderd testpersonen die mee willen doen aan een onderzoek naar de werking van het tuberculosevaccin BCG. Dit oude vaccin zou mogelijk bescherming kunnen bieden tegen het coronavirus. We begrijpen dat u wellicht vragen heeft over het onderzoek. Dit zijn de vijf meest gestelde vragen over het onderzoek. Coördinator van het onderzoek, Christine Fransman geeft daarom antwoord op de 5 meest gestelde vragen:
- Is het veilig om mee te doen aan het onderzoek?
“Ja het is zeker veilig, het BCG-vaccin is het meest gebruikte vaccin tegen tuberculose. Miljoenen mensen hebben het vaccin al gekregen en we weten daarom dat het veilig is.”
- Zijn er bijwerkingen?
“Bijwerkingen zijn heel zeldzaam. Sommige mensen krijgen een bultje op hun arm.”
- Mag ik wel naar het ziekenhuis komen?
“Zeker, het is heel belangrijk dat het onderzoek doorgaat omdat we zo een middel kunnen vinden om de ernstige gevolgen van het coronavirus te verminderen. Uiteraard houden we ons aan de maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje.”
- Mag ik naast het BCG-vaccin ook de griepprik krijgen?
“Ja, dit mag. Het BCG-vaccin zorgt ervoor dat de griepspuit een boost krijgt en beter werkt.”
- Waarom wordt het BCG-vaccin gebruikt?
“Uit eerder onderzoek is gebleken dat het BCG-vaccin het immuunsysteem traint om sneller te reageren op virusinfecties. Dit betekent dat mensen met het BCG-vaccin minder ernstig ziek worden. Het is nog niet bewezen dat dit ook geldt voor het coronavirus, maar dat willen we met dit onderzoek uitvinden.”
U komt in aanmerking voor het onderzoek als u:
- 60 jaar of ouder bent;
- Een chronische ziekte heeft;
- Recent opgenomen bent geweest in het ziekenhuis of een operatie heeft ondergaan;
- Geen verminderde afweer heeft.
De helft van de deelnemers krijgt de BCG-vaccinatie, de andere helft krijgt een placebo. Willekeur bepaalt in welke groep u komt. Interesse? Vraag onze onderzoeksafdeling naar meer informatie: ResearchOC@mst.nl of 06 50 07 04 36.
Santeon
Dit onderzoek is in 22 Nederlandse ziekenhuizen is opgezet op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Alle UMC’s en de Santeon ziekenhuizen doen er aan mee.