Goof Molkenboer

Het moment dat… “een tienjarig jochie die in zijn hoofd was geschoten binnenkwam…”

“Het was een uitzending in Afghanistan, Kabul. Ik stond als enige Nederlander tussen de Zweden en Belgen in een Duits hospitaal. Het jongetje was de zoon van een generaal, die niet naar de Amerikanen wilde, daarom kwam hij bij ons. Hij had hersenletsel, scoorde neurologisch zeer slecht en de verwachting was dat hij binnen 48 uur zou overlijden. Op het moment dat hij op de IC lag, reageerden zijn pupillen weer. Hij begon weer te bewegen. Ik was, en ben nog steeds, ontzettend blij dat zo’n jochie dat redt, onvoorstelbaar”.

Goof werkt sinds 1988 als IC-verpleegkundige bij MST, vanaf 2010 ook bij Defensie. In 2012 ging hij op zijn eerste uitzending, naar Somalië, op een anti-piraterij missie. Momenteel traint hij voor de VJTF, de zogenoemde flitsmacht van de NAVO. “De combinatie tussen MST en Defensie doorbreekt de sleur, je gaat weg uit de veilige setting van het ziekenhuis en krijgt nieuwe energie. Je blijft alert en leert improviseren. Dat neem je weer mee naar MST. Ik heb onder andere de vuurwerkramp en het monstertruck ongeluk meegemaakt. De ervaring van Defensie helpt daarbij, wennen zullen zulke situaties nooit, maar je leert er wel mee om gaan.”

Verhalenreeks
Dit verhaal is onderdeel van een reeks waarin we ervaringen delen van MST’ers die werken voor het Ministerie van Defensie.

Waar bent u naar op zoek?