Opkrabbelen na corona; Charlotte blikt terug

Ze was vorig jaar de eerste coronapatiënt in ons ziekenhuis. Charlotte Visser (29) lag als nierpatiënt met corona op de IC en het ging op een gegeven moment zo slecht, dat haar familie moest komen om afscheid te nemen. “Nu gaat het goed met mij en de donornier en geniet ik enorm van kleine dingen.”

Toen Charlotte vorig jaar ziek werd, moest niezen en hoesten, bleek ze besmet te zijn met coronavirus. Omdat ze medicatie slikt tegen afstoting van haar donornier wordt haar immuunsysteem onderdrukt en heeft ze geen weerstand. Daarom werd ze na de positieve test direct opgenomen in MST. Ze lag twee weken op de IC en ging vervolgens naar een verpleegafdeling om daarna thuis verder te revalideren.

“Het revalideren vond ik heel zwaar”, vertelt Charlotte. “Mijn spieren waren zo verzwakt, dat ik niet eens mijn telefoon kon pakken. Ik had met alles hulp nodig. Alle vanzelfsprekende dingen, zoals lopen, lukten niet. Ik moest echt nadenken over een stap links, een stap rechts, een stap links. Ook mijn stem was weg; ik moest veel kracht zetten om geluid te kunnen produceren.”

Gelukkig gaat het inmiddels veel beter met Charlotte. “Ik loop en praat zo goed als moeiteloos. Wel merk ik, als ik veel praat op een dag, dat ik de volgende dag schor ben. En ik heb door de beademingsapparatuur op de IC telkens het gevoel alsof er iets in mijn keel zit.” Ook conditioneel gezien is Charlotte nog niet de oude. “Mijn conditie is minder goed dan voorheen. Na inspanning kan ik kortademig worden, daar heb ik pufjes voor. Waarschijnlijk gaat dit ook niet beter worden.”

Charlotte is blij dat het virus geen gevolgen heeft gehad voor haar donornier. “Met mijn nier gaat het echt heel goed. We waren bang dat ik problemen zou krijgen en ik ging daarom ook vaker op controle, maar gelukkig bleek dit niet het geval te zijn.” Het is voor Charlotte niet eng om naar het ziekenhuis te gaan, maar ze let wel goed op. “Ik draag een medisch mondkapje en desinfecteer vaak mijn handen als ik in het ziekenhuis ben.”

Ook in het dagelijks leven blijft Charlotte voorzichtig, ook na haar vaccinatie, die ze onlangs in het AMC kreeg. “Ik ben heel blij dat ik gevaccineerd ben. Ik heb nu het gevoel dat ik iets beter beschermd ben. Maar ik blijf alleen voor het hoognodige mijn huis uit gaan. Mijn vriendinnen zie ik bijvoorbeeld nauwelijks; we videobellen veel. Maar als ik ze dan zie, dan is het extra gezellig. Daar geniet ik echt van.”

Waar bent u naar op zoek?