Kun je je verbranden aan sterretjes?

Wie uit de buurt blijft van grote vuurpijlen en knallende rotjes, viert oud en nieuw met een sterretje in zijn hand. Van dit feestelijke ‘kindervuurwerk’ wordt zelfs gezegd dat het koud vuur is. Klopt dat eigenlijk wel?


Bestaat koud vuur?

Nee, weet Rein IJmker, spoedeisende hulp arts in MST. “Koud vuur bestaat niet. Het vuur van sterretjes is gewoon heet, net als al het andere vuurwerk. Alleen de vrijkomende ‘sterretjes’ zijn vonken die snel uitdoven en daarom nagenoeg geen letsel geven. Je kunt je dus wel degelijk verbranden aan het vuur van sterretjes. Het brandbare materiaal aan de metaaldraad wordt letterlijk gloeiend heet. Het hart van het vuur van een sterretje kan wel 1100 graden worden.” Onschuldig zijn die feestelijke sterretjes dus niet.

Feit: binnen blijven

Naast ontploffingsgevaar brengt vuurwerk nog een gezondheidsrisico met zich mee: fijnstof. Aan mensen met longaandoeningen, zoals astma of COPD, wordt zelfs geadviseerd om vuurwerk te laten voor wat het is en binnen te blijven. De lucht is tijdens oud en nieuw zo vuil dat de kans op ademhalingsklachten sterk toeneemt.

Top 5 vuurwerkletsel

  1. Een of meerdere brandwonden
  2. Beschadigingen aan het oog
  3. Letsel aan het hoofd
  4. Handletsel
  5. Vinger(s) of hand kwijtraken

Vuurpijl

Wist je dat…

… Eer tijdens oud en nieuw 75 tot wel 80 procent meer fijnstof in de lucht zit dan normaal?

Knallers vaker gewond

Knalvuurwerk veroorzaakt bijna de helft van het aantal letsels, terwijl het veel minder verkocht wordt dan siervuurwerk (slechts twintig procent is knalvuurwerk). Populair is het zogeheten samengesteld (compound) vuurwerk, waarbij maar één lont afgestoken hoeft te worden voor meerdere pijlen of vuurbollen. Dit type vuurwerk is veiliger; het leidt tot maar een procent van de letsels.

Minder slachtoffers

Hoewel het aantal vuurwerkslachtoffers licht daalt (goed nieuws!) raken wel meer mensen (vooral kinderen) ernstiger gewond. Ruim vierhonderd mensen belandden vorig jaar op de spoedeisende hulp. Bijna de helft was jonger dan twintig, waaronder 119 kinderen jonger dan vijftien jaar. Opmerkelijk genoeg worden mensen vaker slachtoffer van vuurwerk dat iemand anders afsteekt.

Bron: GezondNU.nl

Waar bent u naar op zoek?